Румен Радев: България трябва да превърне иновациите в национална политика
Секция: Технологии
05 Декември 2019 15:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Радев: България трябва да превърне иновациите в национална политика

/КРОСС/ Иновациите са ключов инструмент за устойчивото развитие, отражение на националните амбиции за бъдещето и най-вече на ефективността на взаимодействие между държавните институции, бизнеса, науката и образованието. Това каза държавният глава Румен Радев при откриването на Петнадесетия национален иновационен форум „Иновации и икономически растеж".

По думите на президента Европа изостава от световните иновационни лидери - САЩ, Китай, Япония, Корея, където иновациите са национална политика. „Където има такова разбиране, има една много добра симбиоза между бизнес, държава, наука и образование. И това е един модел, който трябва не само да анализираме, но и да се стремим към него", подчерта Румен Радев.

„България все още e сред така наречените „плахи иноватори" в Европа. Но ние сме смели хора, вие сте смелите хора тук в тази зала, и мисля, че имаме достатъчно и основа, и постижения, и амбиции да провеждаме много по-активна политика и да видим много скоро сериозни резултати в тази област", посочи държавният глава. „Като съвкупност на иновационния продукт ние все още сме далеч от нашите амбиции и възможност. И това разкрива и дълбока институционална недостатъчност при формиране и реализиране на политиките за иновации", отбеляза още Румен Радев. По думите му иноваторите срещат затруднения при достъп до финансиране и реализацията на своите проекти. България е далеч от средния за Европа процент за научно-изследователска и развойна дейност, дори и от собствените си цели за постигане - 1.5% от БВП, отбеляза Румен Радев. Най-показателното е, че основният инвеститор в постигането на тази цел са българският бизнес и чужди организации, а не българската държава. За това трябва да се алармира непрекъснато, защото светът върви от количествен към качествен скок и то точно в областта на иновациите, подчерта президентът.

Държавният глава призова да се търси решение как иновационната дейност да бъде равномерно разпределена в България, а не съсредоточена само в няколко центъра, защото тя е гаранция за хармоничното развитие на регионите като цяло. По думите му неравномерното развитие на отделните държави е проблем за Европа. „Навсякъде където участвам на международни форуми настоявам за равномерно разпределение на образователната и научна инфраструктура и програма, защото това е най-добрият начин за сближаване, за постигане на параметрите на устойчивото развитие", отбеляза Румен Радев.

Президентът призова представителите на иновационния сектор да бъдат по-смели в своите искания, в представянето и отстояването на идеите си. По думите на Румен Радев иновативността винаги е била присъща на българина, както и смелостта да отстоява своите позиции.

Държавният глава Румен Радев връчи наградите в Националния конкурс „Иновативно предприятие на годината". С грамота и статуетка в категория „Зелена иновация" беше отличена „Интернешънъл Пауър Съплай" АД за разработването на модулна автономна хибридна токозахранваща система за управление и съхранение на добита електроенергия от възобновяеми енергийни източници. В категория „Пазарно лидерство" грамота и статуетка получи „Ултрафлекс Корпорейшън" ООД за разработване на новаторска система за индукционно нагряване.