Лекуват успешно мъж с рак на гърдата, открит в последен стадий
Секция: Здраве
05 Декември 2019 17:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лекуват успешно мъж с рак на гърдата, открит в последен стадий

/КРОСС/ Ръководителят на Комплексния онкологичен център в Пловдив д-р Парашкев Цветков сподели интересен случай с успех в борбата със заболяването рак на гърдата.
Става въпрос за мъж, страдащ от рядко срещаното онкологично заболяване рак на гърдата, който се лекува успешно вече 9 години в КОЦ - Пловдив. Пациентът е бил диагностициран на 49-годишна възраст в максимално напреднал стадий през 2010 година. Имал е засегнати 11 лимфни възли. За щастие не е имало далечни метастази. Минал е през цялото комплексно лечение - операция, химиотерапия, лъчетерапия, а след това и хормонално лечение, разказа началникът на Първо отделение по медицинска онкология в КОЦ - Пловдив д-р Антоанета Томова. Последните шест години се редуват различни модерни лекарствени терапии. Вече е в относително добро физическо състояние и качество на живот. Ние продължаваме да се борим за него, след като сме постигнали нелош контрол на болестта, допълни д-р Томова.
Ракът на млечната жлеза не е само женско заболяване. От него боледуват и мъжете. То се среща рядко - в 1 процент от случаите с рак на гърдата и при двата пола. Обществото дори не подозира, че „силният пол" може да бъде засегнат от тази болест. Заболяването се диагностицира по-късно, а биологията на тумора е по-агресивна. Според специалистите в ръководения от хирургът-онколог д-р Парашкев Цветков, се забелязва зачестяване на тези случаи при мъжете. От 2016 година досега в КОЦ са лекувани 15 пациенти. В цялата страна се откриват около 40 случая като заболеваемостта всяка година се увеличава с 1,1 процента, съобщи началникът на хирургично отделение д-р Валентин Иванов.
За рака на гърдата при мъжете няма скрининг, не се провеждат профлактични прегледи, така както е при жените. По тези причини мъжете с карцином на млечната жлеза идват в по-напреднали стадии, а това прави лечението им по-трудно. Смъртността при мъжете с рак на млечната жлеза е по-висока, отколкото при жените. Клиничната картина е същата като при жените - тумор на гърдата, болка, уплътнение, деформация в по-напредналите случаи, увеличени лимфни възли под мишницата, над ключицата и др. Много е важно при подобни симптоми пациентът да потърси помощ от онколог.
Специалистите от КОЦ - Пловдив напомнят, че в семейства, където мъже или жени са имали онкологични заболявания - майки, сестри, лели, братовчедки, са имали рак на гърдата, на яйчници, генетично са по-предразположени към заболяването. Добре е тези хора да не пропускат профилактичните прегледи и то при сериозни онкоспециалисти.