Путин предложи на САЩ да се удължи срокът на "Нов СТАРТ"
Секция: Русия
06 Декември 2019 08:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин предложи на САЩ да се удължи срокът на "Нов СТАРТ"

/КРОСС/Руският президент Владимир Путин заяви, че страната му е готова до края на годината, без повече условия и дискусии, да удължи срока на действие на Договора за ограничение на стратегическите настъпателни оръжия, известен като Нов СТАРТ, предадоха Ройтерс и ТАСС.
Искам още веднъж да потвърдя позицията на Руската федерация: Русия е готова незабавно, възможно най-бързо, до края на тази година, без никакви предварителни условия да удължи договора Нов СТАРТ. Казвам го официално, за да няма после двойно и тройно тълкуване на позицията ни", каза Путин на съвещание по въпроси на отбраната.

Путин припомни, че срокът на договора скоро изтича.

Договорът Нов СТАРТ (известен в Русия като СНВ-3) между Москва и Вашингтон е подписан през 2010 г. и е в сила до 5 февруари 2021 г. Той може да бъде удължен за не повече от пет години по взаимно съгласие.

Съгласно условията на договора седем години след влизането му в сила всяка от страните съкращава стратегическите си оръжия до 1550 разположени ядрени бойни глави и до 700 балистични ракети и тежки бомбардировачи.

Преди един месец Русия заяви, че вече няма време за договаряне на нов договор, който да замени сегашния Нов СТАРТ. В средата на ноември ръководителят на руското външно разузнаване заяви, че е слабо вероятно договорът да бъде удължен, отбелязва Ройтерс.