НС ратифицира договора за финансиране на интерконектора с Гърция
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Декември 2019 08:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НС ратифицира договора за финансиране на интерконектора с Гърция

/КРОСС/ Днес депутатите ще ратифицират Гаранционното споразумение между България и Европейската инвестиционна банка по договор от 10-ти октомври между Банката и Българския енергиен холдинг за финансиране на проекта. "Междусистемна газова връзка Гърция-България". Предвижда се заем от 109 900 000 евро.

Междусистемната газова връзка Гърция България е проект, който е включен в седемте най-важни приоритета на Европейския съюз. Предвижда се гратисният период за главницата да бъде до 7 години и срокът на погасяването на заема да е до 25 години. Ратификацията е и предварително условие за влизане в сила на договора и за усвояване на кредитирането.

В рамките на днешния парламентарен контрол ще се проведат и разисквания по питането от народния представител Антон Кутев към министъра на културата Боил Банов относно политиката на правителството за гарантиране свободата на словото.

Мариана Николова - заместник министър-председател по икономическата и демографската политика, ще отговори на въпрос за конвенцията на ООН и правата на детето.

Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова се очаква да отговори на питане на БСП за политиката на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за предотвратяване на опасността от воден режим в някои населени места.