Премиерът Борисов се срещна с европейския комисар Мария Габриел
Секция: ПОЛИТИКА
06 Декември 2019 11:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Премиерът Борисов се срещна с европейския комисар Мария Габриел

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с европейския комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, съобщи пресслужбата на кабинета. Двамата са разговаряли в Министерския съвет за приоритетите на Габриел през петгодишния мандат на новата Европейска комисия, която встъпи в длъжност на 1 декември.

Премиерът Борисов е изтъкнал, че повереният на Мария Габриел ресор е голямо признание за България и същевременно дава много възможности за работа в интерес на Европейския съюз и неговите граждани. Борисов е уверен, че Габриел ще ръководи успешно своя ресор, който умело съчетава основополагащи европейски ценности като образование, култура и младеж с актуалните теми за суперкомпютрите и дигиталните хъбове. Министър-председателят е посочил сериозната отговорност на Мария Габриел, която ще управлява програмата "Хоризонт Европа" с предложен от Европейската комисия бюджет в размер на 100 млрд. евро, допълниха от МС.

Премиерът Бойко Борисов е подчертал, че ресорът на Мария Габриел в новата Комисия кореспондира и с ключови приоритети от управленската програма на българското правителство, по които кабинетът работи ежедневно. "Сигурен съм, че установеното силно доверие и отлично сътрудничество между България и Европейската комисия ще продължи и занапред", е казал министър-председателят и е добавил, че ще разчита и на усилията на Мария Габриел в тази посока.

От своя страна Мария Габриел е заявила, че възприема като огромна чест отговорностите си на европейски комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. Габриел е подчертала, че заедно с екипа й ще се стремят да дадат решения на сериозни предизвикателства, пред които е изправена Европа, като се фокусират на първо място върху ползите за европейските граждани. Мария Габриел е акцентирала върху значението на образованието и възможностите за обучение през целия живот, перспективите за младите хора, подкрепата за научните изследователи, насърчаването на иновациите и съхраняването на културното наследство.

Мария Габриел е уверена, че в новата Европейска комисия ще работи с колегите си в дух на сътрудничество и доверие, така че да се осъществяват много общи инициативи и да се отговори в максимална степен на очакванията на европейските граждани и на предизвикателствата пред Европейския съюз, добавят от правителствената пресслужба.