Георги Тошев: Без Стоянка Мутафова театърът е друг
Секция: КУЛТУРА
06 Декември 2019 11:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Тошев: Без Стоянка Мутафова театърът е друг

/КРОСС/ „Има незаменими и Стоянка Мутафова е от незаменимите. Без тези образи животът ни ще е пуст. Днес е още един пуст ден. Без Стоянка Мутафова театърът е друг". Това заяви пред БНР журналистът Георги Тошев за голяма българска актриса Стоянка Мутафова, която почина днес на 97 години. Освен голям артист, тя беше голям човек - човек с достойнство и морал, добави той.

„Какво по-хубаво от това да бъдеш запомнен с усмивка, да бъдеш запомнен голям, обичащ. Всичко е живота на Стоянка Мутафова беше голямо, широко - жестовете, с които приемаше света и с които се раздаваше на публиката, бяха големи", коментира Тошев в предаването „Преди всички" и продължи: „В живота на Стоянка смъртта и радостта винаги са вървели успоредно. Но тя не се поддаде на скръбта. Затова толкова години до последно ни радва".

По думите му Стоянка е била притеснителен човек:

„Колкото и да изглеждаше шумна, голяма, смешна, всъщност тя беше един много разумен, много самотен, много тих човек в живота си. Това е един много обран човек - нищо общо със сценичния образ, с който ще се запомни".

„И смъртта е част от короната на големите. Колкото и да си мислим, че България е някаква страна на много таланти, не е съвсем така. Когато изпращахме Стефан Данаилов имаше 6 поколения българи. За Стоянка сигурно ще са повече. Иска ми се сега, когато тъгата е безкрайна, някак да говорим за Стоянка Мутафова по начина, по който тя живя", каза още Георги Тошев.