За Фандъкова и комините
Секция: Коментари
06 Декември 2019 14:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
За Фандъкова и комините

/КРОСС/ Похвално е усилието на кмета на София, г-жа Фандъкова, да изчисти въздуха на града с филтри в комините на столичните домакинства (180 на брой). Похвален е и ентусиазмът, с който вчера рекламира своята дейност по медиите, където каза, че мярката с филтрите ще повлияе върху замърсяването в столицата. И ако със същия замах взимаше нужните решения и за останалите проблеми, които водят до ситуацията с мръсния въздух, както се казва, щяхме да живеем в един много по-добър и по-чист град. Но не би.
За огромно съжаление, кметът на столицата отдавна показва своята неувереност, когато става дума за сериозни промени и решения, засягащи бъдещето на града ни. Такава беше ситуацията с ремонта на ул."Граф Игнатиев", където така и не демонстрира управленски умения и не застана на страната на гражданите на София. В резултат, уж ремонтираната улица отново е в окаяно състояние.
Подобна е и ситуацията с мерките за въздуха. Доказано е многократно, че атмосферата на града ни редовно е в пъти по-замърсена от допустимото, и че столицата ни е сред местата с най-мръсен въздух в Европа. И г-жа Фандъкова реагира почти своевременно - запушва 180 комина с филтри и вече очакваме светлото бъдеще, в което смогът в София да изчезне.
Ами градският транспорт, г-жо Фандъкова? Кога ще стане с нула вредни емисии? В коя година и в кой мандат?
А колите на София, които преливат по улици и тротоари и са сред основните замърсители? Какво ще правим с тях? Вашият екип, който следва да планира и предвижда не Ви ли предупреди още преди години, че ситуацията се влошава?
Да не забравяме и за завода за изгаряне на отпадъци, за който уж носите отговорност. Той не само че няма да реши проблемите на столицата, но и ще повиши замърсяването. И за това нямахте воля да потърсите и да чуете мнението на истинските експерти и специалисти. Вместо това се доверихте на политически и бизнес лобита и с лека ръка решихте съдбата на софиянци и децата им, които ще дишат отрови от завода Ви в следващите десетилетия.
Проблемите на София следва да се решават със спешни и сериозни мерки, базирани на мнението на експерти, черпейки опит от други европейски градове. Но това са големи, радикални и отговорни промени, които изискват сила и въображение - качества, които г-жа Фандъкова доказано не притежава. Остава само слаба надежда, че някога някой в управлението на града най-накрая ще се погрижи за въздуха на столицата и нейните жители.

Инж. Симеон Славчев
Председател на ПП МИР