Министър Аврамова: Работата на Агенцията по геодезия, картография и кадастър е важна за икономиката
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Декември 2019 15:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Аврамова: Работата на Агенцията по геодезия, картография и кадастър е важна за икономиката

/КРОСС/ „Работата на Агенцията по геодезия, картография и кадастър е важна за развитието на страната." Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на годишното общо събрание на АГКК.

„Агенцията е стратегически обект и има голяма роля, както за икономиката на държавата, така и за националната сигурност", подчерта още Аврамова.

Тя съобщи, че покритието на страната с кадастрална карта се изпълнява според заложените срокове. Вече почти е завършено преобразуването на картата на възстановената собственост в кадастрална карта, като до края на годината се очаква тя да покрие 95% от територията на страната.

Текат две нови обществени поръчки за изработване на кадастрална карта и кадастрален регистър на урбанизираните територии в землищата на 10 общински центрове и на населени места на територията на още 36 общини, каза още Аврамова.

„Кадастърът ще продължи да се развива, като бъде надграждан с допълнителни слоеве за още видове подземни комуникации", обясни министърът и подчерта, че целта е в кадастралната карта да бъдат отразени всички данни за всеки един имот, така че хората да разполагат с информация в системата за всичко, което им е необходимо на едно място.

„Освен развитието на кадастралните карти и регистри работим и за подобряване достъпа на гражданите и бизнеса до всички услуги и документи, предоставяни от Агенцията по геодезия, картография и кадастър", каза на събранието заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев. По думите му в момента практически всеки компютър, свързан с интернет, е точка за достъп до системата на агенцията. Работи се вече и за създаване на специализираните карти, стана ясно от думите на заместник-регионалния министър.

Изпълнителният директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър инж. Виолета Коритарова изрази надежда да продължи да се развива сътрудничеството с местната власт и в бъдеще повече областни и общински администрации да започнат да предоставят услугите на агенцията.

Тя подчерта, че след направените през тази година нормативни промени нараства и броят на правоспособните лица, желаещи да получат право да обслужват гражданите и бизнеса от името на АГКК.