Български стартъпи представиха бизнес идеите си пред президента Румен Радев
Секция: ИКОНОМИКА
06 Декември 2019 15:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Български стартъпи представиха бизнес идеите си пред президента Румен Радев

/КРОСС/ Български стартъпи представиха бизнес идеите си пред президента Румен Радев и представители на германския бизнес

Български стартиращи компании се срещнаха с представители на германския бизнес в България на 6 декември 2019 г. Събитието бе организирано от Германо-Българската индустриално-търговска камара, а домакин беше президентът на Република България Румен Радев.

„Неслучайно за втори пoреден ден организираме събитие с германски предприятия", каза президентът Радев и изтъкна ролята на Германия като най-голям външнотърговски партньор на България и стратегически инвеститор. „Германският бизнес носи със себе си не само ноу-хау, той носи положителния модел на добри бизнес практики, който допринася за подобряване на икономическата среда и на бизнес културата в България", допълни той. Президентът уточни, че през последните 5 години са създадени над 2000 стартиращи фирми, а София е сред десетте най-добри дестинации за развиване на стартъпи, като по отношение на финтек бизнеса оглавява класацията. 15 000 работни места са разкрити за последните 5 години в тази сфера. „Имаме всички необходими компоненти - знание, хора, капитал и амбиция, както и смели идеи за предприемачество", категоричен бе Румен Радев. Според него държавата и институциите трябва да създават платформа, която да дава възможност талантът да се разраства и младите хора да търсят своята реализация в България.

„Не се случва всеки ден държавният глава да отдели от времето си и с толкова голям интерес и ентусиазъм да приеме представители на стартъп сцената", каза посланикът на Федерална република Германия в България Н. Пр. Кристоф Айххорн. Той уточни, че идеята за срещата се заражда при връчването на акредитивните му писма, когато с президента обсъждат как да ангажират младите хора.

„Стартъпите и иновациите са в основата на нашето време", каза Тим Курт, президент на Германо-Българската индустриално-търговска камара. „Ако до преди 10 години София незадължително е присъствала на картата на световната стартъп сцена, днес тя играе ключова роля на Балканите, в Европа и дори, бих казал, в света", допълни той. „Стартиращите компании и бизнеса трябва да си взаимодействат, за да може фирмите да продължат да се развиват, тъй като всеки застой е своеобразен упадък", завърши Тим Курт.

Главният управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара д-р Митко Василев представи инициативата Start.Up! Germany, чиято цел е да свърже чуждестранни стартъпи и иновации с германския бизнес. Всяка година по време на международно роудшоу в германската провинция Северен Рейн Вестфалия се включват над 50 стартиращи компании от цял свят. „През последните 2 години 7 български компании заминаха за Германия, за да усетят пулса на германската стартъп екосистема, и представиха България на международното състезание", каза д-р Василев.