Виенчани аплодираха на крака Софийската филхармония в „Музикферайн“
Секция: КУЛТУРА
07 Декември 2019 13:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Виенчани аплодираха на крака Софийската филхармония в „Музикферайн“

/КРОСС/ Над 10 минути възторжени овации получиха музикантите от Софийската филхармония на концерта си във Виена на 5 декември, в прочутата зала "Музикферайн", известна още като Златната зала.

Публиката аплодираше на крака националния ни симфоничен оркестър и диригента Найден Тодоров, съобщи изданието "Площад Словейков".

Българските филхармоници изпълниха знаменитата рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров, "Жар птица" от Игор Стравински и "Из новия свят" от Антонин Дворжак.

Напомняме, концертната зала "Музикферайн" е домът на Виенската филхармония. В нея гостуват най-именитите диригенти от музикалната сцена и световни звезди.

Оттук се излъчват емблематичните новогодишни концерти на виенските филхармоници, с които меломаните по света посрещат всяка Нова година.За всеки музикант поканата да свири в "Музикферайн" е признание за световна класа.

Малко преди концерта на Софийската филхармония Рикардо Мути се е срещнал с Найден Тодоров зад кулисите и му е пожелал успех.

На събитието са присъствали артистичният съветник на Виенската филхармония Йоан Холендер, главният гост-диригент Саша Гьотцел, както и диригентите Фридрих Пфайфър и Росен Гергов.

Сред публиката са били мнозина дипломати, музикални агенти, австрийски критици, изпълнители от Виенската филхармония, а също и немалко българи - както от местната диаспора, така и специално пристигнали във Виена, за да присъстват на концерта.

Поздравления на оркестъра е поднесъл директорът на "Музикферайн", в чийто 150-и юбилеен сезон гостува Софийската филхармония.

Концертът, посветен на 140 години дипломатически отношения между България и Австрия, е бил под патронажа на българския президент Румен Радев.

Днес музикантите от Софийската филхармония са в Загреб, където ще представят същата програма в зала "Лисински". Билетите за концерта са разпродадени.