Le Monde: Зад изтичането на кореспонденцията на Макрон през 2017 стоят руски хакери
Секция: СВЯТ
07 Декември 2019 13:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Le Monde: Зад изтичането на кореспонденцията на Макрон през 2017 стоят руски хакери

/КРОСС/ Зад изтичането на кореспонденцията на френския президент Еманюел Макрон през 2017 г. - тогава все още кандидат за поста, и публикуването й в интернет стоят хакери, свързани с руските държавни структури, съобщава в. "Le Monde".

Става дума за 9 гигабайта данни от кореспонденцията на Макрон, които бяха публикувани непосредствено преди втория тур на президентските избори - те бяха наречени MacronLeaks.

"Le Monde" пише, че направеното предположение от разследващи журналисти, че зад изтичането на данните стоят две групи хакери, свързани с руските спецслужби, "за първи път се потвърждава с технически доказателства".

Скоро след публикуването в интернет на информационния масив с кореспонденцията на френския президент, през май 2017 г., германският вестник "Süddeutsche Zeitung" съобщи, че по данни на фирмата Trend Micro, занимаваща се с информационна сигурност, организаторите на предизборната кампания на Макрон са станали жертви на хакерската група Pawn Storm, свързана с руските спецслужби.

Същата група, по информация на изданието, е използвана за атаките срещу Демократическата партия в САЩ и Християндемократическата партия в Германия, оглавявана по онова време от канцлера Ангела Меркел.

В. "Le Monde" на свой ред разкрива, че хакерската атака срещу щаба на Макрон през 2017 г. е дело на руските хакерски групи Sandworm и "26 165". Журналистите твърдят това, позовавайки се на материали на специалисти от концерна Google, занимаващи се с разкриване на професионални хакерски групи, както и на данни от американската компания за киберсигурност FireEye, която през последните години анализира действията на руските власти в интернет.