Половин милион души излязоха на "Поход за климата" в Мадрид
Секция: СВЯТ
07 Декември 2019 16:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Половин милион души излязоха на "Поход за климата" в Мадрид Включиха се актьорът Хавиер Бардем и Грета Тунберг

//КРОСС/ Хиляди хора излязоха в Мадрид на демонстрация с призив към участниците в климатичната конференция на ООН в испанската столица да вземат мерки срещу глобалното затопляне, съобщи Франс прес.

Шествието потегли от гара "Аточа". Демонстрантите издигнаха плакати с надписи: "Без планета няма бъдеще" и "Политици, Земята умира". В протестното шествие се включи и испанският актьор Хавиер Бардем, както и шведската екоактивистка Грета Тунберг.

"Настоящите лидери ни предават и ние няма да допуснем това да се случва", предупреди Грета Тунберг. "Казваме: "Това е достатъчно. Промяната е в ход и независимо дали те го искат или не, ние нямаме вече друг избор", допълни тя.

"Не можем да чакаме повече, защото хора страдат и умират от извънредното климатично положение", каза още Грета преди началото на шествието.

"Надявам се искрено, че 25-ата конференция на ООН за климата ще доведе до конкретни резултати", допълни тя на обща пресконференция с други млади активисти.

"Стачкуваме от повече от една година, а в глобален план нищо не се е променило, климатичната криза все още се игнорира от хората на власт", добави тя.

Според организаторите на "Похода за климата" в Мадрид в него са се включили около 500 000 души, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС. Според властите в похода са участвали само 15 000 души, допълва АП.

Сред исканията на организаторите на шествието, отправени към лидерите по света, е и това за съкращаване на емисиите на парникови газове с 80 процента до 2030 г., посочва ТАСС.

Демонстрантите носеха и ковчег, с който илюстрираха погребението на околната среда, предаде Франс прес.

Подкрепа за протестиращите в Мадрид изрази и Далай Лама в туит."Ние не можем повече да експлоатираме ресурсите на Земята, без да ни е грижа за идните поколения. Подкрепям протестите на младите срещу бездействието на правителствата пред климатичната криза", написа той.

Друг протест е планиран да се състои в чилийската столица Сантяго, където трябваше да се проведе 25-ата конференция на ООН за климата, но в последствие форумът бе преместен в Мадрид заради масовите протести в Чили.