Конференция "Западни Балкани" в София - сигурност и изтичане на мозъци
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Декември 2019 18:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Конференция "Западни Балкани" в София - сигурност и изтичане на мозъци

/КРОСС/ Новата ЕК дава ясна заявка, че Западните Балкани ще бъдат един от водещите приоритети. Това каза еврокомисарят по „Иновации,научни изследвания" Мария Габриел на конференция „Западни Балкани“ в София.

Организатори са Фондацията за европейска реформа New Direction и Международния републикански институт.

Намаляването със 70% на цените на роуминга за района, създадената регионална Академия за киберсигурност и над шестте дигитални иновационни хъба, както и участието на Северна Македония и Сърбия в програмата за образователна мобилност "Еразъм плюс" - това според еврокомисаря Мария Габриел е доказателство за европейското бъдеще на региона.

"На мен много би ми се искало да наблегнем на три важни неща - необходимостта от инвестиции, инвестицията в талантите, изтичането на мозъци е много сериозен проблем в този регион. Теми, много по-големи, свързани със сигурността".

Габриел каза, че е дошло време за иновационна програма за Западните Балкани. Като съорганизатор на форума евродепутатът Ангел Джамбазки отбеляза, че целта е България също да има ясни цели.

"Една от които е признаването и гарантирането на правата и законните интереси на българската общност в Македония. На хората с българско национално самосъзнание в Македония, защото, ако забелязвате, в момента целият разговор се върти около историята. Спорят за безспорните исторически факти".

По време на форума и екоминистърът Нено Димов е посочил, че ключова дума за региона е сигурност, а зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов е казал, че България е заинтересована от приемането на страните от Западните Балкани в ЕС.