Борис Бонев: Срамота е армии от метли да почистват София
Секция: Интервюта
08 Декември 2019 15:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борис Бонев: Срамота е армии от метли да почистват София

/КРОСС/ Независият общински съветник от "Спаси София" Борис Бонев се изказа критично за парите, които се предвиждат за ръчно почистване на София - 13 млн. лева за метене на тротоари, подлези и т.н.

По думите му това е 9 пъти повече, отколкото за механично почистване, а в същото време не се придвижвали нови политики в начина, по който се почиства столицата.

"Срамота е армии от метли да почистват София", каза той пред bTV.

Според него нежеланието за въвеждане на повече машини в този тип чистене се дължи на партийни интереси, свързани с гласуването на местните избори в "квартали с компактно малцинствено население".

Бонев настоя, че предлаганото от "Спаси София" разширение на зелената зона към кварталите "Иван Вазов" и "Яворов" става по настояване на жителите им, които искат това от много години.

А по повод предложението за обновяване на площад "Св. Неделя" той каза:

"Доволен съм от проектите, които достигнаха до крайната фаза на конкурса. Най-важният елемент ще е договорът, който общината ще подпише със студиото - т. е. гражданите активно да участват във финалния етап. Дано да сме си взели поуки от ремонта на "Граф Игнатиев".

Бонев коментира за пореден път и станалата причини за множество коментари тема как е гласувал при избора на председател на Столичния общински съвет

"Тази тема я приключихме много отдавна. Фиксацията върху подобни действия за мен е контрапродуктивна. Аз съм принципен човек. Има таен вот. Тайният вот се случва, за да няма партиен натиск. Ако аз разкрия как съм гласувал, може това да постави в неудобно положение някои мои колеги в Общинския съвет", изтъкна представителят на "Спаси София", за когото се очаква да бъде избран за зам.-председател на съвета с одобрението на ГЕРБ.

Според него резултатът от вота за Елен Герджиков от ГЕРБ е бил предрешен, а и опозицията не направила нищо, за да издигне свой кандидат. Освен това, по думите му, е нормално най-голямата партия да има председател на Общинския съвет, а всички останали - зам.-председатели.

"Правилата са там, за да се спазват. Бивайки притискан да кажа как съм гласувал, съм притискан да наруша правилата на тайния вот. Да се фокусираме върху нещата, които вършим в Общинския съвет, отколкото през цялото време да се връщаме към церемониален вот", каза още Бонев.

Самият той вече разпространи своите аргументи защо трябва да бъде избран на поста.

"Зам.-председателското място ми дава възможност да участвам в Председателски съвет и да влияя върху опредялянето на дневния ред на СОС. Това не е израз на някаква си лична кариерна амбиция", е основният му мотив.

Самият Герджиков вече се изказа в подкрепа на Бонев като обяви, че той трябва да получи поста заради подкрепата, която е събрал на изборите - близо 48 000 гласа, или 10,7%.

Борис Бонев коментира лаконично новия проект на Мая Манолова "Изправи се.БГ".

"Тя беше един доста гласен омбудсман, който хората харесваха, с висок рейтинг, така че я поздравявам за новия проект. Но не съм имал време да се запозная в подробности с целите на тази платформа", каза той.