Огнище на нюкасълска болест по птиците на границата в Румъния
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Декември 2019 15:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Огнище на нюкасълска болест по птиците на границата в Румъния

/КРОСС/ Огнище на нюкасълска болест по птиците избухна в румънския окръг Кълъраш, само на 11 километра от Силистра. След като хиляди птици бяха заразени, румънската служба за ветеринарна и хранителна безопасност е предупредила българските власти.

От Агенцията по безопасност на храните у нас съобщават, че извършват засилен контрол на биосигурността в птицефермите в страната. Болестта не е животозастрашаваща за хората.

Нюкасълската болест се предава чрез директен контакт със заразени птици, фураж, дори и чрез облеклото на хората. Вирусът може да се разпространи и от водоплаващите птици по река Дунав върху домашните.

Взривът на нюкасълска болест е регистриран в индустриална птицеферма в окръг Кълъраш. Заразени са близо 7 хиляди птици, а около четири хиляди са мъртви. Ветеринарната служба в Кълъраш твърди, че огнището вече е овладяно.

В заразения обект е извършена дезинфекция и тече 20-дневният карантинен срок. Птиците от съседните ферми са ваксинирани. Засега личните стопанства не са засегнати, но жителите на съседните на Кълъраш села са притеснени. В почти всеки двор се отглеждат кокошки.

За да не се разпространи вирусът и у нас, в Силистра на двата контролно-пропускателни пункта се дезинфекцират всички превозни средства.