Студентите тук – пиячка, п..ки и тревица; във Франция, Гърция, Полша – на барикадите
Секция: Анализи
08 Декември 2019 15:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Студентите тук – пиячка, п..ки и тревица; във Франция, Гърция, Полша – на барикадите

/КРОСС/ Има неща, които все се правим, че не разбираме. Едно от тях е: Защо другите живеят по-добре от нас? Защо правосъдието другаде работи, а тук работи както му каже едиКой си? Защо здравеопазването ни боледува, а боледуващите у нас умират най-често?

Ето защо.

Във Франция стотици хиляди протестират. Месеци наред. Започнаха от цените на горивата, минаха през социалната и образователната реформа, а сега над половин милион издигнаха барикади срещу пенсионната реформа. 250 демонстрации за няколко месеца.

В Гърция над 130 000 студенти и млади хора излязоха за годишнината от кървавите събития на 17 ноември 1973 г., когато студенти от Политехниката в Атина се сблъскаха с танковете и специалните части на военната хунта. Хиляди техни родители, преподаватели, колеги и ученици ги подкрепиха.

Преди дни Полша бе залята от протести срещу опитите да бъде поставена под контрол съдебната система. Повод бе уволнение на съдия в провинцията. Хиляди излязоха на улиците, а най-отпред бяха студентите, сред които и носителката на Нобелова награда писателката Олга Токарчук.

Целият ноември бе белязан от многохилядни протести в Чехия. В първите редици - пак студенти и ученици.

Същото е в Чили, Боливия, Сърбия, Румъния и другаде.

КАК Е В БЪЛГАРИЯ?

Последни новини: Над 120 хиляди студенти ще празнуват 8 декември на различни места в страната. Полицията е взела мерки да следи за пиянски скандали, шофиране в пияно състояние или под въздействието на наркотици.

Статистиката от миналата година показва, че най-много пострадали има от скандали в заведения, катастрофи, дребните кражби също били много. Близо 10 000 студенти ще празнуват в Банско.

В Студентски град всички заведения (там от години няма книжарници) са в готовност да посрещнат голямото предизвикателство – нощните купони, якото пиене и бурните емоции.

Чудесно. Прекрасно. Българските студенти (52 ВУЗ-а – най-много на глава от населението в цяла Европа, а може би и в света…) са готови на всичко, за да празнуват. Знаете как е: При живи родители да работиш, е престъпление...

България наистина е най-развитата, най-богатата, най-спокойната, най-сигурната и най-щастливата страна в света, щом няма социално или някакъв друг вид напрежение. Няма. Студентите ни не са излизали на протести от години. И защо да го правят, като всичко им е наред.  

Известният кубински писател и журналист Педро Хуан Гутиерес пише в „Мръсна Хаванска трилогия“, че на човек му стигат три неща: ром, путки и пури. След което продължава: Те (властниците) панически се страхуват, че парче лична свобода веднага се превръща в парче политическа свобода.

На българските студенти ще допадне първото, без съмнение. Статистиката го доказва. Най-много пушачи сред младите хора са в България от цяла Европа. Пак те са отличници по употреба на алкохол и наркотични вещества. Последни сме и по грамотност. Няма статистика за секса, но в Студентски град знаят доста по въпроса. Колкото до свободата? Айде сега, ще си развалят празника с дреболии...

 

*Източник: https://frognews.bg/