Хиляди протестиращи излязоха отново по улиците на Хонконг
Секция: СВЯТ
08 Декември 2019 16:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хиляди протестиращи излязоха отново по улиците на Хонконг

/КРОСС/ Хиляди хора излязоха по улиците на Хонконг днес, за да се включат в шествие, възприемано като тест за трайността на исканията на антиправителственото движение, което утре ще отбележи половин година от демонстрациите, предаде Асошиейтед прес.

Скандирайки "Борба за свобода" и "Подкрепете Хонконг", протестиращите образуваха огромна жива верига, виеща се из целия търговски район на залива Козуей.

На моменти протестът утихваше, като хилядите демонстранти изпълваха тесните улички с викове "Революцията на нашето време", отекващи между високите кули.

Мнозина бяха с вдигнати пет пръста като израз на петте искания, включващи демократични избори за лидер и парламент на Хонконг.

За десетки хиляди жители на Хонконг, събрали се днес следобед (местно време) в оживения търговско-развлекателен район в залива Козуей, за да присъстват на най-големия антиправителствен митинг през последните седмици, съобщи ТАСС.

  Властите разрешиха това събитие да се проведе по случай Деня на правата на човека, който се отбелязва на 10-и декември в съответствие с резолюцията на Общото събрание на ООН.

Правоохранителните органи предупредиха организаторите, че митингът трябва да премине мирно и спокойно, без провокации, и да завърши най-късно в 22:00 ч. местно време (16:00 ч. бълг вр. - бел. ред.).

По-рано днес полицията арестува 11 души на възраст между 20 и 63 години и конфискува оръжия, сред които военни ножове, пиратки, полуавтоматичен 9-милиметров пистолет "Глок" и над сто патрона. Това е първото изземване на боен пистолет за шестте месеца на протести, отбелязват ТАСС и Ройтерс.