НСИ: Сезонно изгладеният индекс на промишленото производство нараства с 1.1% в сравнение със септември
Секция: ИКОНОМИКА
09 Декември 2019 11:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НСИ: Сезонно изгладеният индекс на промишленото производство нараства с 1.1% в сравнение със септември

/КРОСС/ По предварителни данни през октомври 2019 г. сезонно изгладеният индекс на промишленото производство нараства с 1.1% в сравнение със септември 2019 година.

През октомври 2019 г. календарно изгладеният индекс4 на промишленото производство регистрира ръст от 1.7% спрямо съответния месец на 2018 година.

През октомври 2019 г. увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост - с 1.8%, и в добивната промишленост - с 0.7%, а намаление - при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4.6%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството, некласифицирано другаде - с 18.1%, производството на хранителни продукти - с 6.0%, производството на превозни средства, без автомобили - с 5.3%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм и производството на метални изделия, без машини и оборудване - по 4.4%.

Съществено намаление е регистрирано при: производството на електрически съоръжения - с 3.3%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 2.8%, производството на тютюневи изделия - с 2.0%.

На годишна база ръст на индекса на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в добивната промишленост - с 9.4%, и в преработващата промишленост - с 2.5%, а спад - при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6.8%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството, некласифицирано другаде - с 36.3%, производството на основни метали - със 17.9%, производството на хранителни продукти - с 13.0%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 5.9%.

Най-голямо намаление е отчетено при: производството на тютюневи изделия - с 28.1%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 8.4%, производството на лекарствени вещества и продукти - със 7.2%, производството на химични продукти - с 5.9%.