Мъж изяде банана, който се предлагаше за $150 хил. (Видео)
Секция: ЛЮБОПИТНО
09 Декември 2019 12:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мъж изяде банана, който се предлагаше за $150 хил. (Видео)

/КРОСС/ „Харесвам произведенията на Маурицио Кателан и наистина обичам тази инсталация. Много е вкусна“, сподели Дейвид Датуна.

Необичайното изкуство предизвиква необичайни събития. Представяйки се за „гладен пърформанс артист“, Дейвид Датуна изяде банана от композицията на Маурицио Кателан в изложението на „Арт Базел“ в Маями. Произведението имаше три версии, първите две продадени за по $120 хил., а третата се предлагаше за $150 хил. Преди да си намери купувач, в събота Датуна наруши целостта на инсталацията.

„Гладният артист“ влязъл спокойно в галерията, отишъл до твобрата със заглавие „Комикът“ – банан, залепен с тиксо за стената, необезпокоявано свалил плода, обелил го и изял солидно парче от него, преди да бъде спрян от охраната. Дори поискал и получил салфетка от посетителите, които го снимали.

„Харесвам произведенията на Маурицио Кателан и наистина обичам тази инсталация. Много е вкусна“, написа Датуна в Инстаграм.

Въпреки че е бил задържан и разпитан, срещу Датуна няма да бъдат предприети никакви действия от страна на полицията. Изяденият банан бил сменен с друг, а кураторът на изложбата заявил в официално изявление, че творбата не е разрушена, защото „бананът е идеята“.

Извършеното от Датуна е нагледен пример за разликата между инсталация и пърформанс в съвременното „изкуство“. Гладният артист се превърна в съавтор на Кателан.

 

video: https://www.youtube.com/watch?v=taCCnhoK490&feature=emb_logo