Русия с 4-годишна забрана: Няма да участва в световни първенства
Секция: СПОРТ
09 Декември 2019 13:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия с 4-годишна забрана: Няма да участва в световни първенства

/КРОСС/ Световната антидопингова агенция (УАДА) извади Русия  от световния спорт в следващите 4 години.

Това означава, че флагът и химнът на Русия няма да бъдат разрешени на събития като Олимпиадата в Токио 2020 и Световната купа по футбол 2022 в Катар.

Но спортистите, които могат да докажат, че не са спечелени от допинг скандала, ще могат да се състезават под неутрален флаг.

Изпълнителният комитет на Wada взе единодушното решение на среща в Лозана, Швейцария.

Той идва, след като руската Антидопингова агенция (Русада) бе обявена за несъответстваща за манипулиране на лабораторни данни, предадени на разследващите през януари 2019 г.

Причина за тежкото наказание е установяването на масово фалшифициране на данни и допинг проби от страна на РУСАДА, което разследващата комисия установи след дълго разследване.

В края на миналата седмица президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах заяви, че МОК ще се съобрази с решението на УАДА, каквото и да бъде то, което означава, че Русия действително ще бъда наказана за Олимпиадите в Токио и Пекин.

Все пак всички руски спортисти, които докажат, че не са имали взаимоотношения с РУСАДА, да бъдат допуснати до участие на Игрите, но най-вероятно под неутрален флаг. Със сигурност на Олимпиадата няма да бъдат допуснати официални представители на Русия, нито пък страната ще може да бъде домакин на каквото и да е международни спортни състезания.

„Руските спортисти ще трябва да докажат, че не са имали нищо общо с несъответствието на данните на РУСАДА, не са били замесени в допинг схемите, описани в доклада МакЛарън, и че техни проби не са били засегнати от манипулациите“, заяви говорителят на УАДА Джеймс Фицджералд след заседанието в Лозана.

Препоръката на специалната комисия за наказанието бе направена, след като беше анализирана информацията от замесената в прикриване на систематична употреба на допинг лаборатория в Москва, предоставена на УАДА през януари.

Едно от изискванията на УАДА за премахване на наказанията на Русия, което беше решено през септември 2018 г., беше лабораторията в Москва да предостави всичката налична информация, без да я редактира.

Преди възстановяването на правата, руската антидопингова агенция РУСАДА беше наказана в продължение на 3 години, заради разкрита схема за прикриване на допингирани атлети.

В изявление УАДА каза, че предоставената им от руснаците информация за московската лаборатория не е била „нито пълна, нито автентична“. Световната централа твърди, че руснаците са премахнали стотици доказателства за нарушения и са изтрили множество файлове.