Русия разгръща противовъздушен купол над Арктика
Секция: Русия
09 Декември 2019 13:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия разгръща противовъздушен купол над Арктика

/КРОСС/ През следващите години всички арктически дивизии на Северния флот на Русия ще бъдат оборудвани със зенитно-ракетни комплекси С-400. Това съобщи командирът на Северния флот вицеадмирал Александър Моисеев, който е носител на почетното звание "Герой на Русия".

Това щяло да позволи създаването на противовъздушен купол над руската част на Арктика: благодарение на това Арктика щяла да бъде защитена от всякакви средства за нападение от въздуха, независимо дали става дума за авиация, крилати или балистични ракети.

"Извършва се оборудване и преоборудване на зенитните ракетни и радиотехнически войски с нова техника. През тази година на въоръжение в зенитния ракетен полк, дислоциран в Нова земя, постъпиха и вече изпълняват бойни дежурства противоракетни системи С-400", уточни Моисеев.

Като цяло, говорейки за нова техника и въоръжение, Моисеев отбелязал, че техният дял средно бил около 60 процента, а за определени позиции, като например бронетанкова техника, значително изпреварва тези показатели.

През септември стана ясно, че полкът в Нова земя за първи път е бил оборудван със зенитно-ракетния комплекс С-400. Това подразделение е застъпило на бойно дежурство през 2015 г., но преди това на въоръжение бяха противоракетните системи от предишно поколение С-300.

Зенитно-ракетният комплекс С-400 е предназначен за унищожаване на всички съвременни и перспективни средства за въздушно-космическо нападение в обхват от няколкостотин километра.