В Генуа се появи 12-метрова елха, изплетена на една кука
Секция: Туризъм
09 Декември 2019 13:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
В Генуа се появи 12-метрова елха, изплетена на една кука

/КРОСС/ В италианския град Генуа бе издигната рекордна коледна елха, изплетена на една кука. 

Инициативата е на полякинята Ядвига Пахолец, която живее от над 40 години в града. Вдъхновена от възможността да се направи нещо необикновено  без да се посяга на дървета и гори и да се популяризира един от оригиналните почти централни квартали на Генуа, тя решава да изплете коледна елха на една кука. Ето какво уточни Ядвига Пахолец  за слушателите на БНР:

„Елхата е висока 12 метра. Съставена е от 4500 разноцветни квадрати от по 15 сантиметра всеки. Изработихме ги общо 30 жени от квартала Сан Фрутуозо. Най-трудното бе да ги сглобим, защото бяхме само трима души. Важното е, че успяхме“.

Госпожа Ядвига уточни, че благодарение на всичко това, елхата влиза в рекордите на Гинес. За реализацията на проекта, който включва и метална конструкция върху която я постави специализиран екип, приносът на  общината е от 10,000 евро. Друга куриозна подробност е, че след края на Коледните и Новогодишни празници, елхата ще бъде дарена на общинския приют за кучета. 

Дотогава, тя ще радва децата и възрастните в градината на  площад „Мартинец”, където освен детски кът има и зимна пързалка. 

Инициативата за екологични коледни елхи, изплетени на една кука, в Италия е дело на селището Тривенто от област Молизе и се появи през миналата година. Тя допадна много и намери отклик сега в над 30 италиански градове, в Белгия и Бразилия.