Роди се първият хибрид между прасе и маймуна
Секция: Наука
09 Декември 2019 14:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Роди се първият хибрид между прасе и маймуна

/КРОСС/ В Китай се родиха първите хибриди между прасе и маймуна, като от осем екземпляра са оживели само два, пише в. "Метро".

При провеждането на експеримента в четвъртия ден на зачатието в 4 хиляди свински ембриона били въведени изкуствено отгледани клетки от маймуни. От родените десет екземпляра, осем починали в лабораторията след първата седмица и само два оживели.

Китайските изследователи от института "Танг Хай" в Пекин се надяват, че генетичният експеримент ще даде възможност за отглеждане на човешки органи вътре в животни за трансплантация. Резултатите за сега дават надежда на изследователите - в сърцата, черните и белите дробове на прасенцата е имало ДНК от дългоопашати макаци.

Новата цел на китайските учени е да създадат напълно здраво животно, което да бъде дълголетно, а органите му да са съставени почти изцяло от клетки на примати.

Това не е първият път, когато хибридните животни са били отглеждани в лаборатория. През 2010 г. екип от учени от университета Станфорд в Калифорния създаде мишка с панкреас на плъх.

През 2017 г. изследователи от Института Салк в Калифорния създадоха човешко-свински химери. Една на всяка 100 000 клетка бе човешка.

Етични съображения обаче доведоха до прекратяването на експеримента и унищожаването на ембрионите.

От Института Салк се опасяваха, че мозъка на прасетата хибриди може да бъде "твърде човешки". Поради тази причина китайските учени са създали хибриди между маймуни и прасета.

Пред биолозите стои проблемът по направата на всички органи в животните "човешки", без мозъкът. В противен случай, получените хибриди биха прекрачили етичните граници, категорични са учените.