По-добрата пенсионна реформа е с хоризонт от поне 30-40 г. и повече спестявания
Секция: ИКОНОМИКА
09 Декември 2019 16:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
По-добрата пенсионна реформа е с хоризонт от поне 30-40 г. и повече спестявания

/КРОСС/ Една реформа в пенсионната система без хоризонт от 30-40 години може да доведе до забуксуване на самата система. Проблемите в България са свързани с късия времеви хоризонт и липсата на достатъчно спестявания у нас. Това коментира проф. д-р Любомир Стефанов, преподавател в УНСС, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Впечатление на госта прави отношението на младите хора в България към пенсионната реформа.

"Според проучване националната стачка във Франция се подкрепя в най-голяма степен от хора на възраст 20-34 г.  У нас представителите на тази група са по-далеч от този проблем. Може би още от училище не успяваме да възпитаме финансова култура и идеята колко е важно спестяването, за да живееш добре".

"Премахването на дефицит би се случило трудно при нас по исторически причини - отлагане на реформа в пенсионното осигуряване, късно възстановяване на фондовия принцип на осигуряването, което ни лиши от възможността да се натрупат резерви в добрите години", посочи гостът.

Според проф. д-р Любомир Стефанов в нашата страна значителен е и проблемът и със сивата икономика.

"Годините за пенсиониране можем да увеличаваме на фона на обективно развиващите се демографски процеси".

"В някои държави се появяват компоненти, при които част от вноската в публичната осигурителна система започва да се отделя във ваша сметка, от която в бъдеще получавате добавки", подчерта професор д-р Стефанов.

"Колкото и да се опитваме да изстискаме възможностите на солидарната система по линията на изсветляване на икономиката, трудовия пазар и увеличаването на възрастта, това има предел".

"По-смелата и правилната стъпка е да вдигнем обхвата на втория стълб", изтъкна гостът.

Любомир Стефанов би увеличил данъчната преференция за третия стълб. По думите му е важна и диференциацията между приноса на отделния човек и на държавата.

Стефанов призова всички да следят какво се случват в пенсионните партиди и адмирира предоставяне на възможности на хората да инвестират с данъчни преференции.