Панаирът на книгата в НДК се открива днес
Секция: КУЛТУРА
10 Декември 2019 09:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Панаирът на книгата в НДК се открива днес Над 70 литературни събития очакват посетителите на 47-ото издание на форума до 15 декември

/КРОСС/ Празникът на литературата, книгите и четенето - 47-ото издание на най-мащабния книжен форум в страната, любимо и очаквано събитие на столичани и гостите на града - Софийския международен панаир на книгата, се открива днес, 10 декември, в 17 ч. в централното фоайе на НДК, с участието на джаз формация "София".

Работното време на изложението е от 10 до 20 ч. от днес до събота и от 10 до 19 ч. в неделя.

Входът е свободен.

Културната програма на четвъртия етаж на НДК, западно крило, започва днес още от 11 ч. Над 70 литературни събития очакват посетителите на панаира - вълнуващи срещи с десетки български и чуждестранни автори, преводачи и издатели, премиери на най-новите книжни заглавия у нас, срещи с автограф на щандовете на изложителите, събития за деца и седмото издание на Софийския международен литературен фестивал с фокус френскоезична литература и с над 100 гости от чужбина.

Пълната програма на 47-ия Софийски международен панаир на книгата, информация за изложителите и програмата на 7-ия Софийски международен литературен фестивал може да се види на https://issuu.com/

Освен 1600-те квадратни метра изложбена площ, на шест нива в НДК, и стоте участници в книжното изложение, по традиция по време на панаира Асоциация "Българска книга" ще връчи годишната награда за най-добър издателски проект "Златен лъв" - на 14 декември от 20 ч. в Клуб 1 в НДК.

Отличието се присъжда в две категории: за най-добър издателски проект - за книга или поредица от книги с оригинален замисъл, или с приносен характер за българската култура, които се отличават с висока стойност на текста като съдържание и стил, принос към образованието и науката, добър превод, оригинален дизайн, илюстрации и добро полиграфическо изпълнение.

Втората категория е за издателски проект с най-голяма обществена значимост и с широк медиен интерес - присъжда се за книга или поредица от книги, които разглеждат важни за обществото проблеми и са предизвикали широк медиен интерес.

За първи път наградата е присъдена през 1996 г.