Номинациите за „Златен глобус“ 2020-а: Изборът ще е труден
Секция: Шоубизнес
10 Декември 2019 09:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Номинациите за „Златен глобус“ 2020-а: Изборът ще е труден Една година, в която се нагледахме на наистина добри проекти

/КРОСС/ Днес бяха обявени номинациите за наградите „Златен глобус“, които ще бъдат раздадени на 5 януари. С тях се дава и началото на наградния сезон за новото десетилетие, а битката ще е много ожесточена. В телевизионните категории, един сериал се откроява и най-вероятно ще вземе повечето от статуетките.

Това, разбира се, е „Чернобил“ на HBO, който се очаква да продължи доминацията на телевизионния гигант, започната от „Игра на тронове“ преди години. Лимитираният сериал, който разказва за една от най-големите човешки трагедии в историята, ще се бори за общо четири статуетки.

„Чернобил“ попада в категорията за „Най-добър лимитиран сериал“, където ще се бори срещу „Параграф 22“ на Джордж Клуни и платформата Hulu, както и срещу „Fosse/Verdon“, „The Loudest Voice“ и „Unbelievable“. Почти всичко сочи към победа за „Чернобил“ заради невероятния отзвук, който сериалът получи веднага след пускането си.

Освен това, трима от актьорите в сериала също са удостоени с честта да попаднат сред номинираните за „Златен глобус“. Това са Джаред Харис, който изигра Валери Легасов, Стелан Скарсгард и Емили Уотсън.

Последната се намира в доста добра компания за наградата „Най-добра актриса в поддържаща роля“. В категорията попадат още Патриша Аркет („Деянието“), Хелена Бонъм Картър („Короната“), Мерил Стрийп (Малките големи лъжи) и Тони Колет (Unbelievable).

Освен Стрийп, още две актриси от "Големите малки лъжи" попадат в борбата за „Златен глобус“. Никол Кидман и Рийз Уидърспун обаче са в категорията за „Най-добра актриса в телевизионна драма“. Те ще спорят за първото място с Дженифър Анистън, Оливия Колман, Джоди Комър.

Във филмовите категории също ще има ожесточена битка за златната статуетка. За най-добра драма ще спорят „The Irishman“, „Marriage Story“, „1917“, „Joker“ и „The Two Popes“. Netflix имат цели три представители в тази категория и има голям шанс да повтори успеха си след миналата година, когато най-добър филм стана "Рома". 

Разбира се, един от филмите на годината – „Once Upon a Time in Hollywood“ на Куентин Тарантино с Марго Роби, Брад Пит и Леонардо ди Каприо, също попада в борбата за „Златен глобус“. Той ще се бори в категорията за „Най-добър филм – Мюзикъл или Комедия“ срещу „Jojo Rabbit“, „Knives Out“, „Rocketman“ и „Dolemite Is My Name“.

Тод Филипс се очаква да грабне статуетката за най-добър режисьор с филма си „Жокера“. Той ще се изправи срещу Мартин Скорсезе, Куентин Тарантино, Сам Мендес и Бонг Джуун-хоу. Хоакин Финикс и Скарлет Йохансон са фаворитите за най-добра мъжка и женска роля в категория „Драма“ при филмите. 

Доминация на Disney за „Най-добра анимация“. Гигантът влиза с общо три филма – „Замръзналото кралство 2“, „Играта на играчките 4“ и „Цар Лъв“. Те ще се борят срещу „Как да си дресираш дракон: Тайнственият свят“ и „Търсенето на Линк“.

77-ите награди „Златен глобус“ ще бъдат водени от Рик Джарвис и ще се раздадат на 5 януари в хотел „Beverly Hilton“. На церемонията актьорът Том Ханкс ще получи приза за „Цялостно творчество“. Водещата Елън Дедженерис също ще получи статуетка за "Цялостно творчество" за работата си в телевизията.