На коледен базар, но в Румъния. Българска реч оглася Букурещ
Секция: Туризъм
10 Декември 2019 11:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На коледен базар, но в Румъния. Българска реч оглася Букурещ Много наши сънародници отскачат за ден до румънската столица

/КРОСС/ Над 130 коледни къщички, в които се предлагат традиционни ястия, греяно вино, голяма елха, коледни украшения, огромна сцена за концерти, ледена пързалка, въртележка и къщата на Дядо Коледа - това предлага Коледният базар в Букурещ, който в последните години се превърна в любима дестинация за много българи, съобщава в свой репортаж БТА.

До един от входовете се намира щандът с добре познатите румънски козуначени коминчета. Опашката пред тях не намалява, като срещу 15 леи можем да си купим 400 грама от сладкото изкушение.

На един от щандовете с греяно вино продава 24-годишният Александро. Младежът е от Букурещ и признава, че Коледният базар се посещава от значителен брой туристи, като много от тях са от България.

"Базарът е пълен с хора, а една от основните причини за това е, че много музиканти пеят на сцената и артисти участват в пърформанси", казва Александро. А за виното, което предлага, обяснява, че е от района на Вранча. "Това е едно от най-вкусните вина в Румъния. В този регион се произвежда много вино", разяснява младият мъж. По думите му клиентите предпочитали греяното вино да е сладко и с подправки - с канела, карамфил, портокал или лайм. Малцина го харесвали да го пият чисто.

Дървените къщички на базара са разделени на категории - щандове с ръчно изработени предмети, декорация, продукти, произведени в Румъния, кулинарна зона и коледни сладкиши. Можете да видите ръчно изработени стъклени коледни топки, като според големината им е и цената - между 20 и 40 леи. В този диапазон се предлагат и коледните фигурки от дърво.

От други щандове може да се закупят керамични съдове, кашкавал, сирена, пушени колбаси, риба, домашно направени сладки, шоколади, медени бисквити, мекици... А край голямата елха  се намира къщичката на Дядо Коледа, в която децата могат да оставят своите писма с желаните подаръци. В определен часови интервал ги посреща и белобрадият старец със своите елфи. Отвън е поставен и голям сандък, който е част от благотворителна кампания под наслов "И вие можете да бъдете Дядо Коледа!". Инициативата призовава в него посетителите да оставят своето дарение - от книги или играчки, за деца в неравностойно положение.

През цялото време на базара се чува родна реч. Българи от различни градове в страната - от Русе, Варна, Силистра, Шумен, Плевен, избягали от ежедневието, са дошли да се заредят с коледно настроение. Някои от тях са пътували до румънската столица като част от екскурзия, която немалко наши туристически агенции предлагат, а други са решили да си организират пътуването сами.

Срещаме Елена и Ваня от Плевен. Двете жени обясняват, че са се записали на еднодневна екскурзия за по 35 лева на човек. "Искахме да видим Коледния базар в Букурещ. Преди това имахме автобусна разходка, за да разгледаме забележителностите на града, а също и посещение в голям мол", казват те. По думите им плюсовете дали ще пътуваш организирано, или индивидуално, са различни.

"Предимството е, че екскурзоводите знаят всичко - къде и какво. Къде цените са достъпни и са близки до нашите, откъде да пазаруваме и откъде - не, от какво да се пазим. Ако дойдем семейно, ще е с приспиване. Ще имаме повече време да разгледаме града, но ще похарчим повече пари. А еднодневната екскурзия е само за разходка и забавление", обясняват Елена и Ваня.

Малко по-натам се заговаряме с Дамян и Василка от Шумен. Двамата също са се записали на екскурзия. "Не сме идвали в Букурещ и искахме да видим как изглежда в навечерието на коледните празници. За ден сме - тръгнахме сутринта и ще се върнем вечерта. Разнообразието да излезем от ежедневието - това ни доведе на Коледния базар", обясняват двамата.

А след като разгледате базара, може да обиколите с превозното си средство основните булеварди на града, които греят с богата коледна украса - от светещи звездички, ангели и пеперуди, през планети от слънчевата система, та до "висящи полилеи". От няколко кръстовища светещи елементи и надписи ни напомнят, че Букурещ е и един от 12-те града, които ще бъдат домакин на Европейското първенство по футбол през идната година.