Хиляди унгарци протестираха срещу плановете на правителството да контролира театрите
Секция: СВЯТ
10 Декември 2019 11:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хиляди унгарци протестираха срещу плановете на правителството да контролира театрите

/КРОСС/ Хиляди унгарци излязоха на протест снощи в Будапеща срещу плановете на правителството да контролира театрите. Критиците на правителството на премиера Виктор Орбан смятат, че целта е да се ограничи независимостта на артистите, които често излизат с антиправителствени позиции.

„Когато защитаваме свободата на театъра, защитаваме свободата на града“, каза новоизбраният кмет на унгарската столица Гергей Крачон пред 5-те хиляди демонстранти. 

Вчера унгарското правителство внесе законопроект в парламента, който предвижда реформа във финансирането и управлението на държавните театри. Това стана след скандал с директора на един от най-големите театри в Унгария, който предизвика критики от управляващата партия Фидес, че театрите изискват пари от държавата и същевременно отказват намеса във вътрешните им дела и укриват престъпления. 

Ако законът бъде одобрен, финансирането става условно и държавата ще избира директорите на театрите. Законът може да бъде приет от депутатите утре. Това би било поредният удар срещу независими институции в Унгария, откакто Орбан дойде на власт през 2010-та година и централизира властта с реформи в съдебната система, медии и образованието.