Кой е часовникът, подходящ за модерните градски хора?
Секция: Технологии
10 Декември 2019 11:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Кой е часовникът, подходящ за модерните градски хора?

/КРОСС/ Панайот Стоянов-Пако е уеб специалист, UX дизайнер, запален спортист и пътешественик. Той е активен, градски човек и е точният избор, когато трябва да се направят безпристрастни тестове на джаджи. Именно заради това му дадохме възможността да тества новият умен часовник на Huawei - Watch GT 2. Очакванията към технологичния аксесоар са високи, а Пако ще провери дали умният часовник ще отговори на тях. Ето как Панайот Стоянов оцени Huawei Watch GT 2:

Получавам възможността да тествам GT 2 в едни от най-динамичните дни на годината. Когато графикът ми е препълнен с какво ли не. Дните ми започват с консултации със счетоводители, адвокати, работни срещи със специалисти по изкуствен интелект, минават през разправии с майстори, уроци по пиано и приключват с тренировки по табата, срещи с приятели или събития.

Може и да прозвучи като професионално изкривяване, но определено минималистичният дизайн ме грабва от пръв поглед. Елегантен 46-милиметров корпус, изработен от стомана, 1.39-инчов AMOLED дисплей, черен безел с 24-часова индикация върху него и големи кръгли бутони като на хронограф допринасят за спортно-елегантната визия.

Въпреки големия размер на касата, часовникът е комфортен и стои прибрано на ръката ми. Яркият дисплей осигурява добра четимост на слънце, а при по-мрачно време е истинска наслада за окото. Резолюцията е висока (326 пиксела на инч), което прави красивите фейсове (watch faces) да изглеждат ясни, почти като истински циферблати.

Освен тъч скрийна, който основно използвам, вдясно са разположени и два бутона. Този на 2 часа̀ е за включване и за вход към основното меню, а този на 4 позволява да бъде персонализиран. Може би защото бутоните са малко по-изнесени от корпуса, те често се закачат по дрехите, когато се преобличам.

Междулъговото разстояние е 22 мм, което отваря голям диапазон от каишки, с които може да се комбинира. Чрез смяната им можете да придадете на часовника съвсем различен вид - от кежуал до спортен. Това става изключително лесно, благодарение на факта, че патентите (осите, с които се закрепя верижката към корпуса) са с бутон. Аз тествах часовника с 2 каишки - кафява, от висококачествена естествена кожа, и черна силиконова. Изборът на фейсове е още една функция, която променя визията на GT 2 и го превръща в истински хамелеон. Сменят се лесно със задържане върху настоящия, от менюто с настройки или чрез приложението, от където освен предварително заложените, можете да изтеглите и други.

Въпреки че фейсовете са лимитирани, (часовникът работи само с наличните в Huawei Health) качеството им е отлично. Черният неподвижен безел е страхотен акцент, но за жалост 24-часовите индекси на него работят само с един фейс, който можете да инсталирате през приложението. Часовникът разполага с вграден GPS, но няма нито wi-fi, нито СИМ карта и не поддържа NFC.

Свързвам часовника с телефона чрез инсталирането на Huawei Health, с помощта на bluetooth 5.1. Вече мога да приемам обаждания директно през телефона, което се оказва много полезно. Често ми се случва да не чуя/усетя, че някой ми звъни и пропускам важни обаждания или съобщения.

Откакто GT 2 е на ръката ми, подобни пропуски са почти невъзможни. Софтуерът е изключително прост и лесен за ползване. Бързо се ориентирам с настройките и позволявам на часовника да проследява нивата ми на стрес, съня и всичко свързано с моето здраве. На следващата сутрин откривам, че не съм спал добре. Приложението ми препоръчва да намаля кофеиновите напитки, за да подобря съня си.

Съгласявам се и изпивам 4 вместо обичайните 7 кафета, но приложението пак не е доволно - иска да тренирам повече и да изключа електрониката преди сън (заспивам на шум).

Следвайки съветите, печеля повече точки сън. На следващия ден провеждам интервюта, свързани с представянето на колегите ми през изминалата година. Това не е нито приятна, нито лека задача, т.е. е идеален момент да проверя дали метриката за стрес работи. Позволявам на часовника да получава съобщенията от телефона.

Тази функция предоставя възможност да ги чета от часовника, но не и да отговарям от там. Календарът на телефона ми ме подсеща кога ще бъде следващата ми среща и кога би трябвало да приключи настоящата. В подобна ситуация вибрацията на китката и полученото съобщение са много по-удобни.

Интервютата минават без особено напрежение и все пак нивото на стрес се е вдигнало с няколко единици. Сряда е, поканен съм на събитието "He's the MAN", организирано от URBN.dir.bg . Идеален момент да изкарам парадната униформа. Обличам се официално, слагам кожената каишка с "Urban" фейса. Пристигам на събитието с малко закъснение. Получавам няколко неприятни обаждания от майсторите, стресът се покачва. Сипвам чаша уиски, после още едно, нивото се подобрява. Прибирам се късно, спя малко, но сънят ми е по-качествен и получавам повече точки за сън.

Изминали са 6 дни, а батерията е над 50%. По каталог устройството би трябвало да издържи до 2 седмици. При активното ползване и при ниските температури навън, съм приятно изненадан от резултата. Краят на седмицата идва, ставам рано, слагам черния силикон, фейса на Speedometer, чрез долния бутон задавам записване на тренировката и се приготвям да тичам в парка.

Установявам, че мога да управлявам музиката на телефона си чрез часовника, дори когато използвам Spotify, което е много удобно по време на бягане. Speedometer-ът е отличен за следене на резултатите в реално време. Часовникът е водоустойчив, не го свалям в дъжда, не го свалям и след това, докато се къпя. Неделя е. Последен ден за тестове.

Отивам на табата. Нагласям GT-то в спортен режим. В менюто за вид тренировка не намирам никакви високоинтензивни, така че избирам "Други". Тренировката е обичайно тежка, часовникът ме предупреждава да намаля темпото. Не го слушам. След края на тренировката виждам, че пулсът ми е надвишил 180 удара в минута. Изгорил съм малко над 500 калории.

Връщам часовника. Ще ми липсва. Huawei GT 2 е прекрасен часовник. Дизайнът и качеството на изработка са скандални, дисплеят е страхотен. Телефонните обаждания звучат отлично. В него са вградени множество сензори, които дават точна информация. Водоустойчив е. Животът на батерията е впечатляващ.

Ако ви трябва, часовник за спорт и можете да преглътнете липсата на магазин за приложения (app store), липсата на NFC (което бих ползвал за разплащане чрез телефона) както и липсата на слот за СИМ карта, Huawei GT 2 е отличен избор.

 

*Източник и снимка: Панайот Стоянов-Пако 

https://it.dir.bg/