Путин за изключването от големия спорт: Наказанието не бива да е колективно
Секция: Русия
10 Декември 2019 12:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин за изключването от големия спорт: Наказанието не бива да е колективно

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че зад изключването на страната от големите спортни състезания може и да прозира политическо решение. Преди ден Русия получи четиригодишна забрана за участие в най-големите спортни събития, включително в олимпийските игри и на световното по футбол, както и забрана да домакинства на такива.

Путин посочи, че решението трябва да бъде анализирано. "Какво има на повърхността и какво виждам пряко - няма никакви притеснения, свързани с Руския олимпийски комитет. Ако няма такива, тогава страната трябва да може да се представя под националния флаг", каза той, цитиран от ТАСС.

Според него ключовото е, че "всяко наказание - още от времената на римското право - трябва да е индивидуално въз основа на това, което индивидът е извършил". "Наказанието не може да бъде колективно и да засяга онези, които нямат нищо общо с определени нарушения", продължи той.

Путин смята, че специалистите в WADA разбират това. "Ако някои от тях взимат подобни решения за колективно наказание, тогава ми се струва, че има основание да вярвам, че не мисълта за чистия спорт е зад това, а по-скоро са налице политически оттенъци, които нямат общо с интересите на спорта и олимпийското движение."