До 30 000 евро глоба за нерегламентирана употреба на магаре в Санторини
Секция: ЛЮБОПИТНО
10 Декември 2019 14:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
До 30 000 евро глоба за нерегламентирана употреба на магаре в Санторини Министерството на земеделието и храните в Гърция изпрати инструкции как да се използват магаретата

/КРОСС/ Магаретата се използват на Санторини като транспортно средство, но и като туристическа атракция за разходки из острова. Те често стават предмет за защита от страна на организации и сдружения за защита на животните, както и на хора, които критикуват експлоатацията и малтретирането им.

Последната от поредицата реакции дойде от члена на Motley Crew Томи Лий, който изпрати лично писмо до гръцкия министър Воридис. Той казва, че за него е чест, че е роден в Атина и всеки път, когато обикаля с групата си, гордо заявява произхода си, но "има проблем, който вреди на гръцката репутация" и се захваща с въпроса за магаретата на Санторини.

Отговорът на Воридис дойде след статии в световните медии, препечатани и от гръцки медии:

„По отношение на магаретата на Санторини министерството на земеделието и храните изпрати инструкции как да ги използват въз основа на националното и международното законодателство. Подчертава се, че целта на министерството в очакване на предстоящия туристически сезон е да засили подходящия контрол на цялата територия. При констатиране на нарушения от страна на инспекторите извършителите ще бъдат наказани с тежки наказания. Санкцията може да бъде до 30 000 евро“, заяви гръцкият министър.

Магаретата на Санторини често се използват като транспортно средство от старото пристанище до центъра на острова и обратно, като алтернативно решение за тези, които не искат или не могат да извървят пеша повече от 500 стъпала или не искат да използват лифта. Разбира се, има и такива, които ги използват за разходки по тесните улички на острова.