Турция разселва 1 милион бежанци в завладените сирийски територии
Секция: СВЯТ
10 Декември 2019 17:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турция разселва 1 милион бежанци в завладените сирийски територии

/КРОСС/ Реджеп Ердоган обяви плановете на Анкара за териториите в Северна Сирия, които турската армия контролира след офанзивата южно от границата, пише Евронюз.

Ние ще финансираме преселването на бежанците, каза Ердоган по държавната телевизия, като коментираше вариант, в който други държави не искат да се включат в плана.

Конкретни дати за осъществяване на намереният не бяха обявени.

Турция започна военна офанзива срещу кюрдските отряди в Северна Сирия, като използваше свои войници и подкрепяни от Анкара отряди бунтовници. В резултат беше поставена под турски контрол територия от около 120 на 30 километра.

По-рано Турция обяви, че ще насели на тези земи 2 милиона от сирийските бежанци, които живеят на нейна територия.

Но след като подписа отделни сделки със САЩ и Русия за спирането на офанзивата, Турция контролира значително по-малко от планираната “сигурна зона” с дължина над 440 километра.

На срещата на НАТО в Лондон Реджеп Ердоган се опита да убеди лидерите на Франция, Германия и Великобритания да подкрепят плана му за преселване на сирийците.

Той каза, че “една страна от НАТО е обещала подкрепа”, без да посочва коя, а по-рано беше обявил, че и Катар ще съдейства.

Европейският съюз и НАТО критикуваха плана на Ердоган и военната офанзива на Турция, която според тях заплашва борбата с терористите от Ислямска държава.

Турция отхвърля тези обвинения.