Зоран Заев идва в София след Нова година, но не като премиер
Секция: СВЯТ
10 Декември 2019 15:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зоран Заев идва в София след Нова година, но не като премиер

/КРОСС/ Премиерът на Северна Македония Зоран Заев смята веднага след Нова година да посети България и да се срещне с българския си колега Бойко Борисов, за да обсъдят работата на съвместната историческа комисия.

Тази среща ще има за цел да се подпомогне напредъка в работата на съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, създадена в изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония.

От правителството в Скопие уточняват, че Заев няма да дойде в качеството си на премиер, а на политик, тъй като съседката ни ще влезе в предизборна кампания.

Страната ще има служебно правителство до провеждането на 12 април 2020 г. на предсрочните парламентарни избори. Възможността за провеждане на подобна среща е станала тема в понеделник по време на срещата на двамата премиери на борда на американския самолетоносач „Хари С. Труман”.

Източници от македонското правителство съобщават, че „не е много разумно по време на предизборна кампания да се обсъждат разрешаването на въпроси, за които двете страни досега не са постигнали сближаване, какъвто е въпросът за личността на Гоце Делчев”.