Путин се опасява от втора Сребреница в Източна Украйна
Секция: Русия
11 Декември 2019 07:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин се опасява от втора Сребреница в Източна Украйна

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин каза днес, че жителите на контролираните от сепаратистите райони в Източна Украйна може да станат мишена за правителствените сили, ако Киев получи пълен контрол над границата между тях и Русия, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Говорейки ден след първата си лична среща с украинския президент Володимир Зеленски, Путин напомни за клането в Сребреница през 1995 г. по време на Босненската война. Според него всяко предаване на контрола на украинците трябва да бъде предхождано от амнистия за жителите на Донецк и Луганск.

"Законът за амнистията все още не е приет (от парламента в Киев). Украинската страна настоява: дайте ни възможност да затворим границата с наши войски. Но аз мога да си представя какво би се случило след това", каза Путин, говорейки пред руския Съвет за правата на човека.

"Ще има нова Сребреница, толкова е просто", добави той, напомняйки за трагедията на босненския град, където местните сърби избиха над 8000 мюсюлмани - най-масовото клане в Европа след Втората световна война.

"Та нали ние видяхме, как президентът Зеленски водеше дискусия с националистите. Вижда се кой там е по-силен. И какво ще се случи там? И кой ще ръководи тези националисти, когато те влязат на тези територии без гаранции за (безопасността) на хората?", запита риторично руският президент, цитиран от ТАСС.

Путин отбеляза, че вчера в Париж дълго време е обсъждал с украинския президент опасността от преследване на хората, живеещи в Луганска и Донецка област.

Междувременно сепаратистите в Източна Украйна заявиха, че са готови за размяна на затворници с Киев, предаде Асошиейтед прес.

Владимир Путин и Володимир Зеленски се споразумяха да съживят мирния процес и всяка страна да върне на другата всички затворници. След разговорите им в Париж украинският президент каза пред журналисти, че 72-ма украински затворници може да са си у дома до края на годината.

Представители на сепаратистите заявиха днес, че са готови да разменят 53-ма украинци за 88 бунтовници до края на годината.

Предишната значителна размяна на затворници между сепаратистките бунтовници и украинските сили се състоя през декември 2017 г. Тогава Киев размени 233-ма бунтовници за 73-ма украинци, припомня АП.