Световен ден на тангото
Секция: ЛЮБОПИТНО
11 Декември 2019 11:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Световен ден на тангото

/КРОСС/ Днес е Световният ден на тангото. По този повод днес в София е бандонеонът Михаел Долак. Той ще изнесе концерт тази вечер в Гьоте институт, последван от традиционна Гран милонга.

Концертът ще разкаже с думи и музика историята на бандонеона, посочи пред БНР Иво Парушев от студио „Тангерин", който е сред организаторите на събитието.

„Има много истории и легенди. Най-вероятно германски емигранти са го донесли до Буенос Айрес, където той просто е намерил новото си призвание като основен инструмент на аржентинското танго и своя нов дом. ... Когато се появява бандонеонът, някак той пасва като уникален инструмент, изразяващ душевността на тангото", разказа той в предаването „Преди всички".

По думите му тангото е и дует, и дуел. Той посочи и скритите кодове в танца.

Парушев съобщи, че за празника са поканили професионална танцьорка и преподавателка от Берлин, която по време на Гран милонгата ще направи демонстрация с българския танцьор Андрей Ненчев.

"Тангото е храна и за душата, и за мисъла, и за интелекта. Всеки търси и намира в тангото това, от което има нужда", каза в заключение Иво Парушев.