БСП не подкрепя никого за КПКОНПИ, ДПС е за Цацаров
Секция: ПОЛИТИКА
11 Декември 2019 11:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП не подкрепя никого за КПКОНПИ, ДПС е за Цацаров

/КРОСС/ БСП няма да подкрепи нито един от двамата кандидати за шеф на КПКОНПИ. Това заяви по време на дебатите лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Тя припомни, че партията й няма кандидат, защото още преди две години е била против този закон и има свой проект за структурата и работата на антикорупционната комисия.

"Щеше да е върховно политическо лицемерие да се изправя и да кажа "ние не признаваме този закон и тази мъртвородена комисия, но "да кажем - ами ето ние предлагаме председател. Ами затова не предлагаме председател. Очевидно е кандидатура на мнозинството и ще мине с подкрепата на ДПС. Ние няма да подкрепим никого от двамата кандидати", каза Нинова.

Тя коментира и изказването на Сотир Цацаров по време на изслушването в парламентарната комисия, когато той заяви, че възнамерява да събуди КПКОНПИ. С уговорката, че социалистите вярват в професионализма на Цацаров, Нинова репликира: "Комисията не е заспала, тя е мъртвородена. Така я създаде мнозинството". Нинова разкритикува, че в този си вид КПКОНПИ е безполезна, защото се занимава с бумаги и бюрокрация, а не с разследвания.

За разлика от лявата опозиция, от ДПС заявиха, че ще подкрепят главния прокурор за председател на КПКОНПИ. От името на групата го заяви о.з.генерал Симеон Симеонов. Той призна, че е имал възможност да работи с Цацаров по време на службата си в Пловдив и има впечатления от неговия професионализъм. "Считаме, че би бил най-полезен за КПКОНПИ. Нашата група ще гласува за него и ще подкрепи неговата кандидатура", каза депутатът от ДПС.

От ГЕРБ и Обединените патриоти логично и очаквано, след като бяха и вносители на кандидатурата му, се обявиха в подкрепа на номинирания за шеф на КПКОНПИ досегашен главен прокурор Сотир Цацаров.