Димитър Данчев: Бонус-малус“ системата трябва да има поощряващ ефект
Секция: ПОЛИТИКА
11 Декември 2019 13:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Димитър Данчев: Бонус-малус“ системата трябва да има поощряващ ефект

/КРОСС/ "За нас от БСП е неприемливо за едно и също нещо водачът да бъде санкциониран няколко пъти - един път с афиш или акт, втори път - да му бъдат отнемани точки, трети път - да му се повишава премията за застраховката „Гражданска отговорност". Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България" Димитър Данчев в Народното събрание по повод влизането в сила на наредбата за системата на „Бонус-малус", която предвижда драстично повишаване на цената на застраховката „Гражданска отговорност".
„Взимайки предвид обществената реакция на граждански и браншови организации, смятаме, че изготвената наредба не отговаря на очакванията на обществото, в това число и очакванията, че тази система ще допринесе за намаляване на пътнотранспортните произшествия", подчерта Данчев. По думите му според левицата в наредбата са допуснати сериозни пропуски и тя има нужда да бъде преработена. От „БСП за България" предлагат като първа стъпка тази наредба да бъде оттеглена от общественото обсъждане. „Внесли сме предложение за промяна в Кодекса за застраховането, където казваме, че размерът на премията за застраховката „Гражданска отговорност" може да бъде коригирано само на база нанесени щети. Проблемите, които създава сега действащият текст, при влизане в сила и на наредбата, са свързани с повишаването на корупционния риск и на затрупване на съдилищата с купища жалби за отлагане на повишаване на застрахователната премия", поясни депутатът от левицата. По думите му най-вече се създава допълнителна тежест за транспортните фирми, които имат по-голям брой водачи.
„За нас „Бонус-малус" системата трябва да има поощряващ ефект за водачите, а не само да бъде инструмент за процедурно увеличаване на застрахователната премия", заключи Данчев.