От 1 януари руският газ ще идва от Турция и цената му пада
Секция: ИКОНОМИКА
11 Декември 2019 15:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
От 1 януари руският газ ще идва от Турция и цената му пада

/КРОСС/ "Булгаргаз" ЕАД предложи на КЕВР да утвърди цена на природния газ за първото тримесечие на 2020 г., в размер 43,98 лв./MWh /мегаватчаса/ (без цени за достъп, пренос, акциз и ДД), съобщиха от дружеството. Цената е за крайни снабдители на природен газ и за лица с лиценз за производство и пренос на топлинна енергия.

В сравнение с утвърдената за четвърто тримесечие на 2019 г. цена (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), предложената за първото тримесечие на 2020 г. е по-ниска с 1,94 на сто или с 0,87 лв./MWh.

Защо поевтинява газът

Намалението на цената се дължи на очакваните по-ниски разходи за доставка, във връзка с промяна на пункта на доставка, считано от 1 януари 2020 г. - това ще е "Странджа/Малкочлар", който се намира на границата с Турция. Това е т.нар. точка на междусистемно свързване между мрежите на "Булгартрансгаз" ЕАД и BOTAS, Турция.

Транзитът (доставките) на руски газ през Украйна, Румъния и България за Турция спират в края на 2019 г.

Ще поевтинее ли още

"Булгаргаз" ЕАД води преговори с "Газпром експорт" за намаление на доставната цена на природния газ за страната. Въпреки че срокът за постигане на споразумение изтече на 3 декември 2019 г., двете страни продължават преговорите, като българската страна настоява доставната цена за българския потребител да отразява развитието на цените на ликвидните континентални газови хъбове и действащите гранични цени за Германия/Франция/Италия, пише в съобщението.

Интересът на двете страни предполага преговорите да бъдат финализирани в най-кратък срок, допълват от "Булгаргаз".