Богомил Манчев: България няма алтернатива на ядрената енергетика
Секция: Интервюта
12 Декември 2019 08:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Богомил Манчев: България няма алтернатива на ядрената енергетика

/КРОСС/ България няма алтернативи за достигане на нормите, които в ЕС са поставени до 2030 г. - да се достигне намаление с 50% на въглеродните емисии, а до 2050 г. да се достигне до нулеви емисии.Това заяви в студиото на Още от деня на БНТ председателят на БУЛАТОМ Богомил Манчев. Той коментира темата за възможностите пред българската  енергетика, след посещението на американските енергийни експерти у нас.

Половината от електроенергията си България получава от местни въглища с високо пепелно и сярно съдържание и ниска калоричност. Според Манчев в средносрочен план единствената алтернатива е построяване на още една атомна централа. След посещението на американските експерти по енергетика, се очакват препоръки от тяхна страна, но няма как да очакваме генерални решения и заключения, коментира още Манчев.

Неудачен пример за алтернативно решение на проблема с емисиите, са Германия и Австрия, защото Германия инсталира огромни мощности на възобновяемите източници като вятър и слънце "64 000 мегавата от вятър и 28 000 мегавата от слънце", поясни Манчев. Те обаче са увеличили вредните емисии вместо да ги намалят, а цената на електроенергията е била вдигната от 196 евро за мегаватчас на 310 евро. У нас тази сума е 85 евро. Засега нямаме друга базова енергия, която да работи 24 часа и да се регулира от човека освен атомната, допълни Манчев.