Нидал Алгафари представи най-новия си роман "Рано или късно"
Секция: КУЛТУРА
12 Декември 2019 10:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нидал Алгафари представи най-новия си роман "Рано или късно"

/КРОСС/ Нидал Алгафари представи снощи в Литературния клуб на Градския съвет на БСП новия си роман "Рано или късно" . Премиерата на новата му книга става в навечерието на рождения ден на Алгафари на 18 декември и е своеобразен подарък, който той си прави.
"Той е един от най-умните и безкрайно креативни хора, които познавам", каза при представянето на автора Ваня Добрева от градския съвет.

Добрева сподели още, че творчеството на Алгафари разкрива различни аспекти от живота. "Този салон е мястото и пространството за култура и то е създадено за представяне на литературни творби.". С тези думи се обърна към аудиторията градския лидер на БСП Калоян Паргов. Той благодари за приятелството на Нидал Алгафари, който определи като един от най-интелигентните и остроумни хора, които познава.
Нидал Алгафари благодари на лидера на БСП за гостоприемството и сподели няколко кратки истории от житейския си път.

„Романът е разказ в две части, разделен в три исторически периода - преди 9 септември, след 9 септември и след промените на 10 ноември. Това е разказ за голямата любов между двама души, които вече са в третата възраст и са преодолели омразата и ненавистта от политическите си различия. Тя е дъщеря на един от големите фабриканти в България преди 9-и септември, а той е син на комунистка, роден в затвора. През нейния поглед искам да разкажа за всички тегоби, които са изживели хората, изпатили си през времето на социализма. През неговите очи искам да покажа, че монетата е и черна, и бяла, не само черна"., разказа Алгафари.

По думите му романът разбива едно табу, което го има по нашите географски ширини - че хората на тази възраст трябва да си гледат внуците, да правят туршии, да се обличат само в черно, да забравят цветовете.
Авторът сподели, че в процеса на писане е трябвало да навлезе много дълбоко във фолклора, който е един безкраен океан. Толкова много традиции и обичаи трябва да бъдат припомнени и да не се забравят, коментира Нидал Алгафари.
Новият роман на Алгафари е издаден в тираж 4000 бройки и може да бъде закупен от книжарници Хелиос на цена от 25 лв.