Над 21 млн. лв. са инвестирани в пътя Момчилград – Крумовград
Секция: Автомобили
12 Декември 2019 11:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 21 млн. лв. са инвестирани в пътя Момчилград – Крумовград

/КРОСС/ Завърши рехабилитацията на 32 км от второкласния път II-59 Момчилград - Крумовград - Ивайловград. Проектът е съфинансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция - България 2014-2020 г. и националния бюджет. Инвестицията е за над 21 млн. лв. с ДДС.
Основно ремонтираната отсечка е част от международното трасе Кърджали - Момчилград - Крумовград - Ивайловград - ГКПП Славеево - Кипринос (Гърция) с голямо значение за регионалния и международeн туризъм. Пътят осигурява удобна връзка за голям брой туристи, пътуващи ежедневно за съседна Гърция. През миналия програмен период със средства от Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г. /лот 12/ са рехабилитирани 18 км от републиканския път в участъка от Момчилград до с. Карамфил. С успешното изпълнение и на проектите, които завършват сега, са ремонтирани над 50 км от второкласния път.
Строителните работи, завършени тази година, са обособени в два участъка. Първият е около 6 км (от 24-ти до 30-ти км), а вторият е близо 26 км (от 30-ти до 56-ти км).
Рехабилитацията на близо 6-километровата отсечка - от село Карамфил до разклона за язовир „Студен кладенец", е финансирана от републиканския бюджет. Участъкът е с нова асфалтова настилка, а на местата с ниска носимоспособност е изградена нова конструкция на пътя. Подобрено е отводняването чрез изграждането на нови водостоци, окопи и банкети. Монтирани са нови ограничителни системи, пътни знаци и маркировка. Ремонтирани са две мостови съоръжения - при 27-ми км над р. Крумовица, с дължина 120 м, и при 29-ти км, което е 8 метра. Двата моста са с нова хидроизолация, настилка и тротоари. Възстановени са мантинелите и парапетите на съоръженията.
Изпълнител на участъка от 24-ти до 30-ти км е ДЗЗД „ИЗТОЧНИ РОДОПИ 3", в което участват: „Пътстройинженеринг" АД, „ПСК Виастрой" ЕООД, „Пътища" АД, „БСК-Горна Оряховица" АД и „Атлас Балкан" ООД. Стойността на договора е 3 390 639,742 лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от „Строл 1000" АД. Техният договор е за 51 000 лв. с ДДС. Авторският надзор е на „Трансконсулт -22" ООД. Договорът им е за 17 880 лв. с ДДС.
По Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция - България 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет, са основно ремонтирани 26,4 км. Това е отсечката от началото на гр. Крумовград до разклона за с. Попско. Обновеното трасе преминава през четири населени места - гр. Крумовград, с. Полковник Желязово, с. Рогач и с. Пелин. В Крумовград е извършена пълна реконструкция на пътната настилка. В целия рехабилитиран участък е положен нов асфалт, подобрено е отводняването с нови бетонови бордюри, отводнителни улеи и облицовани окопи. Почистени и удължени са всички водостоци и са построени пет нови. Поставени са нови мантинели, пътни знаци и маркировка. В района на 41-ви км е изградена стоманобетонова укрепителна стена с дължина 46 метра. Скатът зад стената е укрепен с геомрежа и хумус.
Изпълнител на този участък е Обединение „ПЪТ II-59", в което участват: „Джи Пи Груп" АД и „Контратас Инглесиас" АД. Договорът за строително-монтажните работи е за 17 989 382,71 лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от „ПЛАН ИНВЕСТ ПЛОВДИВ" ЕООД. Техният договора е 220 056 лв. с ДДС. Авторският надзор е на „Трансконсулт-22" ООД. Договорът им е за 4 200 лв. с ДДС.