На Св. Спиридон празнуват занаятчиите
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Декември 2019 11:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На Св. Спиридон празнуват занаятчиите

/КРОСС/ Православната църква почита днес паметта на Свети Спиридон - епископ Тримитунтски, Чудотворец.

Роден на остров Кипър и живял през четвърти век, Спиридон хранел бедни и сираци, лекувал болни, приемал радушно странници. По време на царуването на император Константин е бил епископ в град Тримитунт, на остров Кипър.

Просветен от Светия Дух, Спиридон узнавал тайните помисли и прегрешения на хората. Тази прозорливост му помагала да поучава чрез чувства на любов и милосърдие към ближните. Прославил се чрез много чудеса, които били знак на проявената към него Божия милост. През 325 г. участвал в Първия вселенски събор, където изобличил ереста на арианите и нагледно доказал единството на Светата Троица. Спиридон взел в ръце една тухла и я стиснал, и от нея мигновено излязъл огън, потекла вода, а глината останала в ръцете на Чудотвореца.

Живял до около 350 г. Погребали го в Тримитунт. На гроба му, към който вярващите пристъпвали с благоговение, се извършвали много чудеса. Светите му мощи били пренесени в Цариград към средата на седми век, а към времето на турското завоевание на Цариград те били пренесени в Керкира, на остров Корфу.

Според народната митология Свети Спиридон бил кондурджия (обущар) и затова е обявен за покровител на обущарите. На този ден празнуват и всички майстори на народните занаяти.