Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Брюксел
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Декември 2019 11:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Брюксел

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Брюксел.

Премиерът Борисов ще проведе среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Главната квартира на Алианса в Брюксел. Борисов и Столтенберг ще обсъдят партньорството в областта на отбраната и сигурността в рамките на НАТО, предизвикателствата пред партньорите в Пакта и изпълнението на финансовите им ангажименти за повишаването на инвестициите в колективната отбрана. В рамките на разговора българският премиер и генералният секретар на Алианса ще се спрат и на задълбочаването на индустриалното сътрудничество в областта на отбраната.

Чрез политиката и действията на българското правителство страната ни остава силно ангажиран и лоялен съюзник на Северноатлантическия Алианс. В този контекст България отдели над 3 % от БВП за отбрана през настоящата година, което ни поставя на второ място след САЩ в НАТО. Бюджетът за сектора отново ще бъде висок и през 2020 г.

По-късно министър-председателят Борисов ще участва в заседание на Европейския съвет в Брюксел. На него държавните и правителствени ръководители ще обсъдят изменението на климата и дългосрочния бюджет на ЕС, както и Брекзит и подготовката за преговорите по бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство след оттеглянето му.