Илияна Йотова беше гост на приема на дипломатическия корпус
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Декември 2019 13:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Илияна Йотова беше гост на приема на дипломатическия корпус

/КРОСС/ За доброто сътрудничество и през отиващата си година благодари на представителите на дипломатическия корпус в България вицепрезидентът Илияна Йотова, която беше гост на традиционния прием, организиран от Министерството на външните работи. Вицепрезидентът изказа специални благодарности на дамите посланици, с които имат редица съвместни инициативи.

В приветствието си Илияна Йотова подчерта огромната роля на дипломацията в днешния все по-разделен свят. „Радикализмът, ксенофобията, отричането на другия не са били толкова силни от години насам, затова са ни нужни професионализъм, добри думи, позитивни послания. През XXI век е много по-лесно да прокараш разделителни линии, да сееш език на омразата, отколкото да проявяваш солидарност, да подаваш ръка", изтъкна вицепрезидентът и подчерта необходимостта от засилване на ролята на международните организации.

В европейски план Илияна Йотова приветства идеята на Франция и Германия за двугодишна конференция, посветена на бъдещето на Европейския съюз. „Именно този диалог трябва да покаже, че в ЕС няма място за двойни стандарти, разделение на център и периферия", заяви вицепрезидентът.
„Разчитам във Ваше лице България да срещне съюзници за отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка", обърна се Илияна Йотова към присъстващите посланици на страните членки на ЕС. Вицепрезидентът посочи, че следващата пролет предстои преглед на Шенгенското споразумение и изрази надежда този процес да завърши с приемането на България и Румъния, които са изпълнили всички критерии.

Илияна Йотова каза, че европейската интеграция на Западните Балкани продължава да стои в дневния ред на българската външна политика, и Албания и Република Северна Македония трябва да получат покана за членство, а процесът по присъединяване на Сърбия и Черна гора да напредне.