С. Славчев: Мерките на Столичната община за въздуха са пълна мъгла
Секция: ПОЛИТИКА
13 Декември 2019 11:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
С. Славчев: Мерките на Столичната община за въздуха са пълна мъгла

/КРОСС/ Симеон Славчев, бивш общински съветник в Столичния общински съвет и председател на партия МИР, предлага да се забрани и криминализира изгарянето на отпадъци в България, в частност от инсинератора, одобрен от Столична община и получил финансиране от ЕС.

Пред БНР Славчев изтъкна, че „чистотата на въздуха влияе пряко върху чистотата на човешкото здраве и за огромно съжаление София се нарежда на 3-о място като най-мръсен град в света".

„Европейската агенция по околна среда окачествява въздуха в София като доста опасен за здравето на хората. Постоянно наблюдаваме кризисни пиар акции на кмета Фандъкова и на Столична община като цяло и затова излязох с конкретна позиция - не само горенето на отпадъци да бъде криминализирано, а цялостният процес по изгаряне. Защото всеки един от тези процеси по изгаряне бълва във въздуха отровни вещества", каза той в предаването „Преди всички" на програма „Хоризонт".

Според него мерките, в кавички, на Столична община и кмета Фандъкова са „пълна мъгла".

„Завод за изгаряне на отпадъци в центъра на София ще бълва допълнително фини прахови частици и ще замърсява въздуха на София", подчерта Славчев.

„В социалните мрежи излезе снимка на г-жа Фандъкова, която излиза от форум за чистотата на въздуха и се качва на „Мерцедес"-а си, който гори 20 л на 100 км и който също замърсява. Въпросът е принципен и на личен пример. Когато искаш да промениш нещо, трябва да дадеш личен пример", отбеляза още той