АДФИ проверява "Националната лотария" за неплатени 250 милиона лева държавни такси
Секция: ИКОНОМИКА
13 Декември 2019 13:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
АДФИ проверява "Националната лотария" за неплатени 250 милиона лева държавни такси

/КРОСС/ Efbet внесе в КЗК жалба срещу „Националната лотария" за нелоялна конкуренция чрез неплащане на държавни такси в пълен размер. Както Mediapool съобщи, няколко институции проверяват сигнал за сгрешено, по-ниско от дължимото облагане на „Националната лотария", което е причина за внасяне на по-малко дължими такси за хазартна дейност. Сигналът е внесен до Главна прокуратура, Специализирана прокуратура, Министерство на финансите и Националната агенция по приходите.

Проверката за пропуск в облагането на „Националната лотария" от комисия по хазарта, бе потвърдена от министър Горанов по бТВ в предаването „Лице в лице" вчера.

Агенцията за държавна финансова инспекция трябва да установи дали е допусната сериозна грешка в начина на облагане на лотарията през годините, която може да се окаже причина за ощетяването на хазната с 250 милиона лева.

Според чл. 30, ал. 3 от Закон за хазарта за поддържането на лиценз за организиране на хазартни игри - традиционна лотария, томбола, моментна лотария, тото, лото и бинго, се събира държавна такса в размер на 15 на сто върху стойността на направените залози за всяка игра.

Дружествата „Ню Геймс" АД и „Национална лотария" АД, които имат лиценз за „моментни лотарийни игри", декларират и внасят от години пред ДКХ не изискуемите по закон 15% върху общата сума на залозите (сумата на продадените лотарийни билети или сумите, постъпили от залози), а 20% върху „такси и комисионни за участие", което представлява значително занижена сума за облагане.

Организатор със същия лиценз е ДП Български Спортен тотализатор, който заплаща към хазната 15 на сто върху стойността на направените залози за всяка лотарийна игра, за разлика от „Национална лотария", която внася 7 на сто такси за същата дейност.

В предаването „Лице в лице" на бТВ министър Горанов коментира: „Нека не бързаме, свидетели сме как много хора са се облагодетелствали за сметка на хазната както по отношение на ДДС, така и по отношение на други налози, които по закон са предвидени да са в полза на бюджета. Дали допускам, че някой може да се облагодетелства от приходната част на бюджета, спестявайки плащания? Да, има го, нарича се избягване на плащане на данъци, криминализирано в наказателния кодекс."