Болницата за детска церебрална парализа получи дарение от Малтийския орден
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Декември 2019 14:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Болницата за детска церебрална парализа получи дарение от Малтийския орден

/КРОСС/ Българският държавен глава Румен Радев и Великият магистър на Суверенния Малтийски орден фра Джакомо Дала Торе дел Темпио ди Сангуинето откриха в София първия по рода си у нас високотехнологичен апарат за рехабилитация на деца във виртуална среда. Оборудването е осигурено и инсталирано в Специализираната болница за рехабилитация на деца с церебрална парализа „Света София" от посолството на Суверенния Малтийски орден у нас. Техниката беше открита в рамките на държавното посещение на Великия магистър, който е у нас по покана на президента Румен Радев.

Повече от 1000 години Суверенният Малтийски орден се грижи за подпомагане на деца в нужда и това е сърцевината на мисията ни още от основаването му, заяви фра Джакомо Дала Торе дел Темпио ди Сангуинето. Той посочи, че целта на Суверенния Малтийски орден е да „лекува болестта и да облекчава болката на страдащите" във всички 120 държави, с които Суверенният Малтийски орден поддържа отношения. Надявам се много деца да оздравеят и да се чувстват добре след рехабилитацията с новата апаратура, която даряваме сега, заяви още Великият магистър.
Днес имаме възможност да видим част от благородния принос, който Суверенният малтийски орден има с дарителските си инициативи в България, заяви Румен Радев. Държавният глава допълни, че с доставения апарат българските деца ще имат възможност за рехабилитация във виртуална среда с високоефективни методи. Президентът Румен Радев и управителят на болницата „Света София" доц. Иван Чавдаров изказаха признателност за дарението. С първия за България такъв уред детето може да участва активно в процеса на рехабилитация под формата на игра, която го мотивира да развива двигателните и менталните си способности, обясни доц. Иван Чавдаров.

В лечебното заведение вече функционират високотехнологични апарати за рехабилитация, които са дарени от благотворителната инициатива „Българската Коледа", която се провежда под патронажа на президента. Благодарение на хилядите дарители кампанията е осигурила апаратура за робот-асистирана рехабилитация, за проследяване и анализиране на движенията, както и робот за обучение в реално ходене по различни повърхности. С подпомагане от „Българската Коледа" и заедно с ръководството на болница „Св. София" ще бъде създадена високотехнологична зала, в която новото оборудване за рехабилитация да функционира пълноценно. „Проектът вече е готов и се надявам със съдействието на Столичната община и Министерството на здравеопазването той да се реализира", заяви президентът Румен Радев и посочи, че и в рамките на настоящата кампания на „Българската Коледа" лечебното заведение ще бъде отново подпомогнато с модерно оборудване. Доц. Чавдаров заяви, че с даренията от кампанията е доставена скъпа апаратура, която болниците не могат да си позволят, и са спестени много средства за лечението на деца, чиято рехабилитация преди е извършвана в чужбина.

В рамките на визитата на Великия магистър у нас Суверенният Малтийски орден ще дари и ехограф в столична болница за лечение по белодробни болести, както и линейка за болницата в Дупница. Държавното посещение отбелязва 25 години от установяване на дипломатически отношения между България и Суверенния Малтийски орден. Един от най-древните християнски ордени осъществява благотворителна, социална и хуманитарна дейност по цял свят, а у нас е организирал над 350 различни инициативи в над 107 населени места от 2005 година досега.