Язовир "Цонево" във Варненско с най-ниско ниво от 30 години насам (ВИДЕО)
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Декември 2019 15:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Язовир "Цонево" във Варненско с най-ниско ниво от 30 години насам (ВИДЕО)

/КРОСС/ Рекордно ниско е нивото на язовир "Цонево". Живеещи в района споделиха, че повече от 30 години не се е случвало старият мост на река "Луда Камчия" да се показва толкова много. Причината за това е драстично спадналият обем на язовира.

Предполагат, че намалелият наполовина обем се дължи на електроцентралата, която изпомпва водата към реката. Според някои от мненията той е изпуснат заради ремонт жп моста.

Според специалисти от Басейнова дирекция "Черноморски район", по-малкият обем вода е нормален за този период, а искане за изпускане не е постъпвало. Максималният обем на язовира е 329 млн. куб. м. В БДЧР не е постъпвало уведомление по чл. 140 от ЗВ за източване на язовира с цел извършване на ремонт.

По данни на Община Дългопол от 2018 г. язовир "Цонево" е седмият по големина в страната с дължина 28 километра. Той е построен през 1974 година. Тогава е потопен и мостът, свързващ двата бряга на река "Луда Камчия". Старото име на язовира е "Георги Трайков". В южната му част се намира скалният феномен "Чудните скали".

Язовир "Цонево" се експлоатира от "Напоителни системи" ЕАД. Водите му се използват за напояване, промишлено водоснабдяване и производство на електрическа енергия, но не и за питейно-битови цели.

video: https://www.youtube.com/watch?v=a1bFttKCxv0