Oтпадат лимитите за профилактичните прегледи при личните лекари
Секция: Здраве
14 Декември 2019 09:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Oтпадат лимитите за профилактичните прегледи при личните лекари

/КРОСС/ Няма да има лимити за профилактичния преглед при личния лекар. Направленията на джипитата често не достигат, но лекари и Здравната каса се договориха да разделят пациентите, които идват само за профилактика от тези с конкретно оплакване и им се назначават допълнителни изследвания.

Всеки здравноосигурен веднъж в годината има право на профилактичен преглед при личния лекар. Той включва различни неща в зависимост от възрастта и здравето ни, но най-общо: анамнеза - или разказ на пациента за здравето му, кардиограма и изследване на урина, а веднъж на пет години и пълна кръвна картина.

Има хора, които най-редовно си взимат направление за профилактичен преглед има и такива, които казват "аз съм здрав". И тогава вече ти си този, който казва "ти си здрав, ама пушиш по 40 цигари на ден, дай да видим какво се случва с теб", казва общопрактикуващият лекар Емилия Крилчева.


От следващата година организацията на медиците и Здравната каса обещават да няма ситуация, в която да поискаме профилактичния си преглед, а личният лекар да ни отговори, че няма направления. „Колкото от българските граждани решат да изпълнят своето задължение да направят годишен профилактичен преглед и посетят личния си лекар, той ще бъде направен", коментира председателят на Българският лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

„Няма да има напрежение или проблем с осигуряване на профилактичната дейност", допълни председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.

Остават обаче ограниченията в броя на направленията, ако отидем при личния си лекар с проблем и той трябва да ни насочи към специалист. На езика на администрацията това се нарича "регулативен стандарт". „Когато ние имаме регулативен стандарт на тримесечие, трябва да се включим в него и обикновено от острите заболявания не оставаха средства за профилактичните изследвания", коментира джипито Николай Колев.

Намерението трябва да се гласува окончателно в края на месеца.