Шотландия започва работа по нов референдум за независимост
Секция: СВЯТ
14 Декември 2019 14:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шотландия започва работа по нов референдум за независимост

/КРОСС/Шотландия отново ще опита да свика референдум за независимост. Първият министър на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия (ШНП) Никола Стърджън обяви, че високите резултати на парламентарните избори са я убедили да започне работа по свикването на ново допитване, предавa BBC.

На изборите в четвъртък нейната партия увеличи с 13 места присъствието си в британския парламент, като в момента ШНП вече имат 48 депутати и са на трето място след консерваторите (364 места) и лейбъристите (203 места).

В самата Шотландия и консерваторите, и лейбъристите бяха разгромени от ШНП.

Според Стърджън тези резултати са показали ясно, че шонтландците не желаят да напускат Европейския съюз. По думите й, който е дал гласа си за нея, желае независимост от Великобритания.

За да бъде свикан нов референдум за отделянето от Обединеното кралство обаче, Никола Стърджън трябва да получи одобрението на правителството - нещо, което поне към момента изглежда невъзможно.

През септември 2014 г. референдумът за независимост показа доминиращо желание за оставане във Великобритания. Но в края на март 2017 г. шотландският парламент гласува за свикване на втори референдум. Сега възникват условия за изпълнение на това решение.